Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tapte fem millioner på «publikumssuksess»

Oslo Nye Teater går med et underskudd på 1,7 millioner kroner første halvår. Og mer skal det bli. Den kritikerslaktede oppsetningen, «Albertine», som teatret selv konsekvent har omtalt som en publikumssuksess, fikk billettinntekter på fem millioner kroner under det budsjetterte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det går fram av det forsinkede halvårsregnskapet, som legges fram for teatrets styre neste onsdag.

«Albertine» måtte tas av plakaten 24. april. Da hadde den forventede kassasuksessen gått i bare to måneder. Etter planen skulle den vært vist fram til sommerferien.

Dermed måtte teatret som et strakstiltak sette opp en ekstraordinær oppsetning av et nytt stykke, «To fruer i en smekk», for i det hele tatt å ha publikums interesse i mai og juni.

Denne rokeringen ga alene en tilleggskostnad på cirka 700 000 kroner. I tillegg kommer det sviktende billettsalget på «Albertine».

Kuvending

Teatersjef Janken Varden tar på seg ansvaret for at det han konsekvent har kalt en publikumssuksess ble for dårlig.

- Jeg ble for ivrig og utålmodig. Vi burde jobbet mer med teksten før premieren, innrømmer Varden og gir dermed avisanmelderne langt på vei rett i sin kritikk.

«Albertine» forhåndssolgte 28 000 billetter før premieren, men bare cirka 10 000 billetter forsvant etter premieren og den dårlige mottakelsen.

Ordner opp selv

Men, i motsetning til ledere for andre kulturinstitusjoner slipper Janken Varden å gå tiggergang til myndighetene for å dekke underskuddet.

Oslo Nye har ført overskudd fra tidligere år på et eget disposisjonsfond, som i dag er på cirka 4,5 millioner kroner. Årets underskudd blir belastet dette fondet.

- Vi har god økonomi, men ser dystert på framtida, sier styreformann Jan Grund til Dagbladet.

Dristig satsing

Likevel har teatersjefen is i magen og foretar seg ingenting for å kutte kostnader eller trygge teatret med en sikker publikumsvinner i høst. Tvert i mot varsler han allerede nå at underskuddet vil bli større innen året er omme.

Satsingen på Dostojevskijs «Idioten» - en av verdenslitteraturens mest ambisiøse romaner - er mildt sagt dristig. Premieren er allerede utsatt en uke til 19. september, og en ukes stipulerte billettinntekter uteblir.

Stemningen på teatret er nervøs. De oppsparte midlene varer ikke evig. Og 1.1. 1998 går Janken Varden av ...