Tapte første runde

Med tre mot to stemmer gikk sentralstyremøtet i Naturvernforbundet i går inn for å ta fra lederen Heidi Sørensen hennes lønn. Nestleder og erkerivalen, Erik Solheim, fikk flertallet med seg for sin innsparingspakke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed tapte Sørensen første runde i dramaet som mer begynner å likne på en politisk og personlig maktkamp enn uenighet om økonomi.

Dagbladet får opplyst fra kilder i sentralstyret at flertallet sluttet seg til Erik Solheims innsparingspakke. Hva Solheims siste forslag til innsparingspakke imidlertid er, er det ingen som vil uttale seg om.
Det som er klart er at nestlederen har trukket en rekke av sine kontroversielle innsparingsforslag. Hovedpunktet i den innsparingspakka som gjenstår, er å ta lederens lønn. Solheim sa tidligere i uka til Dagbladet at han stiller som leder hvis landsstyremøtet går inn for mistillit. Dette blir avklart i dag.

Gir seg ikke

Dagbladet møter en alvorstynget og sterkt preget leder, som nettopp hadde fått vite at sentralstyret ønsker å ta fra henne lønna. Hun sier at det var «som forventet».

- Jeg har sagt at jeg kan være villig til å fortsette som leder, også uten lønn. Så enkelt skal de ikke få det, sa Sørensen til Dagbladet før møtet i går kveld.

Når Dagbladet spør om det å frata henne lønna også er et uttrykk for mistillit, svarer Sørensen at hun selvfølgelig er nødt til å ta en helhetsvurdering etter møtet.

Det betyr at hvis hun får et knapt tillitsvotum, samtidig som landsstyremøtet vedtar å ta fra henne lønna, vil hun måtte vurdere sin stilling.

Et ekstraordinært landsmøte kan bli en annen utgang.

Men det faktum at hun godtar å jobbe på frivillig basis, viser at den unge lederen ikke akter å gi seg, selv om personangrepene mot henne har vært sterke. Ord som autoritær og detaljstyrende har vært brukt av generalsekretær Terje Kronen.

Ikke første gang

Dette er ikke første gang både tillitsspørsmålet og lønna har vært oppe i landsstyret.

To ganger har det vært stemt over mistillit. Seks ganger har hennes lønn vært tema på landsstyremøtet. Tidligere har hennes motstandere tapt.

Nå kan situasjonen bli en annen. I dyp kontrast til Hvistendahls oppgjør i Den norske Bank nylig, kan Naturvernforbundet nå lande på at de lar Sørensen beholde jobben, men uten å betale henne for den.

Natur og Ungdoms representanter i landsstyret kan komme til å ligge på vippen i dag. Torsdag vedtok de full støtte til Heidi Sørensen.

Tar avstand

- Jeg tar avstand fra dem som bruker de økonomiske problemene til noe helt annet, sier leder i Natur og Ungdom, Silje Schei Tveitdal.

Uten å ville nevne navn, mener hun mistillitsforslaget burde kommet mot dem som har brukt media i denne maktkampen. Det er imidlertid liten tvil om at det blant andre er nestlederen og hans medspillere som rammes av Schei Tveitdals kritikk.

- Dette er et uttrykk for at noen ønsker å ta fra Sørensen muligheten til å jobbe politisk for Naturvernforbundet, sier Schei Tveitdal til Dagbladet.

<B>NEDTRYKT:</B> Heidi Sørensen tapte første runde i lederstriden i Naturvernforbundet. Sentralstyret gikk inn for erkerivalens tiltakspakke.