Nav-skandalen

Tapte i 2013 - la seg flate

Høyesterettsadvokat sier tusenvis av Nav-brukere trolig har krav på erstatning.

HØYESTERETTSADVOKAT: Christian Lundin kaller den pågående saken en rettsskandale som savner sidestykke. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
HØYESTERETTSADVOKAT: Christian Lundin kaller den pågående saken en rettsskandale som savner sidestykke. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Når burde norske myndigheter ha skjønt at norsk lov var i strid med EØS-lovgivningen, og at det ikke var ulovlig å oppholde seg i andre EØS-land mens man mottar Nav-ytelser?

Det er et av de viktigste spørsmålene i den pågående Nav-skandalen.

Høyesterettsadvokat Christian Lundin mener alarmen seinest burde gått i 2013.

- Dette er en rettsskandale som savner sidestykke. Det er ubemidlede mennesker som har blitt kjørt knallhardt av systemet, fratatt sin inntektskilde, mottatt store tilbakebetalingskrav og har blitt stemplet som forbrytere, sier Lundin til Dagbladet.

Ga seg ikke

I 2013 behandlet Efta-domstolen, som kan vurdere om norsk rett er i tråd med EØS-forpliktelsene, en sak hvor en svensk mann hadde blitt saksøkt av staten med krav om tilbakebetaling av utbetalte dagpenger.

Den svenske mannen var bosatt i Sverige, men hadde jobbet i Norge i flere perioder siden 1983, blant annet på Svalbard. Han pendlet hjem til Sverige i friperiodene. Da han ble arbeidsledig i 2008, reiste han hjem til Sverige. Han fremmet krav om dagpenger fra Norge, men søknaden ble avslått, fordi han bodde utenlands.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.