Når burde norske myndigheter ha skjønt at norsk lov var i strid med EØS-lovgivningen, og at det ikke var ulovlig å oppholde seg i andre EØS-land mens man mottar Nav-ytelser?
Det er et av de viktigste spørsmålene i den pågående Nav-skandalen.
Høyesterettsadvokat Christian Lundin mener alarmen seinest burde gått i 2013.
- Dette er en rettsskandale som savner sidestykke. Det er ubemidlede mennesker som har blitt kjørt knallhardt av systemet, fratatt sin inntektskilde, mottatt store tilbakebetalingskrav og har blitt stemplet som forbrytere, sier Lundin til Dagbladet.
Ga seg ikke
I 2013 behandlet Efta-domstolen, som kan vurdere om norsk rett er i tråd med EØS-forpliktelsene, en sak hvor en svensk mann hadde blitt saksøkt av staten med krav om tilbakebetaling av utbetalte dagpenger.
Den svenske mannen var bosatt i Sverige, men hadde jobbet i Norge i flere perioder siden 1983, blant annet på Svalbard. Han pendlet hjem til Sverige i friperiodene. Da han ble arbeidsledig i 2008, reiste han hjem til Sverige. Han fremmet krav om dagpenger fra Norge, men søknaden ble avslått, fordi han bodde utenlands.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger