Tapte i Australia, kjemper videre for gambling-erstatning i Norge

Bjarte Baasland gir ikke opp å få erstattet tap på 55 millioner kroner.

TAPTE I AUSTRALSK RETT: Bjarte Baasland har tapt i australsk rett. Ifølge ABC News har dommeren konkludert med at det australske selskapet han vil ha erstatning fra, ikke skylder ham noe. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
TAPTE I AUSTRALSK RETT: Bjarte Baasland har tapt i australsk rett. Ifølge ABC News har dommeren konkludert med at det australske selskapet han vil ha erstatning fra, ikke skylder ham noe. Foto: Terje Bendiksby / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bjarte Baasland spilte for over 66 millioner kroner på internett, og pådro seg etter eget utsagn et nettotap på 55 millioner kroner. Nå har han tapt i retten i Australia, i et sakskomleks hvor han har søkt å få erstatning for tapene.

Biskop-sønn Nordmannen saksøkte i 2009 det australske selskapet Centrebet, fordi han mente selskapet skulle ha stoppet ham da tapene begynte å bli store.

I dommen gjør Graham Hiley i Northern Territory Supreme Court det ifølge ABC News klart at Centrebet ikke skylder Baasland noe. Dommen sier ifølge ABC News at det er australsk lov som må gjelde i saken, etter at saken har vært oppe for retten også i Norge.

Ifølge nettstedet saksøkte Bjarte Baasland både Centrebet og et annet gamblingfirma, Bet365, i Norge for fire år siden.

- Misvisende
I Norge har rettens konklusjoner vært helt annerledes enn i Australia. I en dom avsagt 5. september i år, fastslo Borgarting lagmannsrett at erstatningssaken skal behandles etter norsk rett. Centrebet måtte også betale saksomkostninger på 60.000 kroner for lagmannsretten.

«Dommen er basert ensidig på Centrebets anførsler - Baasland har verken praktisk eller økonomisk mulighet til å delta i en prosess der nede så dette er en ensidig prosess. De gikk til sak etter sak var anlagt her i Norge og høyesterett har fastslått at norske domstoler er kompetente til å behandle saken», skriver Bjarte Baaslands advokat Hege Birkeland Ersdal i en tekstmelding til Dagbladet.

«Vi kan vanskelig forholde oss til en dom fra Australia og er ikke kjent med hva denne kjennelsen er basert på og hvilken prosess saken har blitt behandlet i», skriver Ersdal.

Hun mener det er misvisende å skrive, basert på dommen fra Australia, at Baasland har tapt og ikke får erstatning, slik det sto i Dagbladets første tittel.

Gikk konkurs Gamblingtapene til Bjarte Baasland ble en stor sak i Norge, både på grunn av tapenes størrelse, og fordi han er sønn av daværende Stavanger-biskop Ernst Baasland.

Bjarte Baaslands tap ble blant annet finansiert ved hjelp av hans mor, som i 2012 ble dømt til fengselsstraff for å ha forledet bekjente til å gi lån på falske premisser.

I 2008 gikk biskopen og hans kone konkurs, etter å ha garantert for lån på 16,5 millioner kroner. Ernst Baasland måtte også trekke seg som biskop.

Bjarte Baasland ble dømt til 3 år og 3 måneders fengsel for grovt bedrageri.

- Brøt spillebetingelser I retten i Australia sa selskapets advokat Alistair Wyvill at Bjarte Baasland hadde brutt Centrebets betingelser for å spille, fordi han spilte med andres penger.

Hvis selskapet hadde vært klar over dette, ville de ifølge Wyvill ha stoppet Baasland