«Øystein-ungan»

Tapte i lagmannsretten

Med tre mot to stemmer nektet Hålogaland lagmannsrett «Øystein-ungan» å få prøvet søksmålet mot Værøy kommune rettslig.

ONDSKAPENS HUS: Brødrene Ståle og Bjørn beskriver en forferdelig oppvekst. Her er de tilbake i barndomshjemmet på Værøy. Reporter: Gunnar Hultgreen. Video: Henning Lillegård. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter en grusom oppvekst, preget av sult, grov vold, psykisk terror, omsorgssvikt, seksuelt misbruk og fyll, saksøkte brødrene Bjørn (68), Ståle (62) og Ronald Johansen (61) – kjent som «Øystein-ungan» – Værøy kommune.

- Vi er overrasket og skuffet over at vi blir nektet å få behandlet søksmålet rettslig. Nå skal vi sammen med våre advokater vurdere om vi skal anke avgjørelsen inn for Høyesterett, sier Ståle Johansen til Dagbladet.

Foreldet

Etter at Salten tingrett først hadde behandlet saken, og Hålogaland lagmannsrett hadde nektet å ta saken opp til vurdering, ble avgjørelsen opphevet av Høyesteretts ankeutvalg.

OMSORGSSVIKT: Vanja (f.v.), Ståle, Ronald og Bjørn Johansen ble misbrukt og mishandlet under oppveksten. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
OMSORGSSVIKT: Vanja (f.v.), Ståle, Ronald og Bjørn Johansen ble misbrukt og mishandlet under oppveksten. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Først avviste Salten tingrett å behandle søksmålet, fordi retten mente saken var rettslig foreldet. Nå har Hålogaland lagmannsrett med tre mot to stemmer valgt å gi Værøy kommune rett i at søksmålet er foreldet.

Flertallet i Hålogaland lagmannsrett – de tre juridiske dommerne – mente søksmålet var foreldet, og at rettssystemet derfor ikke kunne behandle saken.

De to lekdommerne ga derimot brødrene Johansen medhold, og stemte for at brødrene skulle få prøvet saken rettslig.

År med mishandling

Til tross for at flertallet i lagmannsretten avviste at søksmålet kunne rettslig behandles, heter det i rettsboka:

«Bjørn Arve Hilmar Johansen, Ronald Edgar Johansen og Ståle Johnny Johansen ble overlatt i hjemmet sitt til alvorlig omsorgssvikt, grov vold, seksuelle overgrep, sult, rus og psykisk terror. Kommunen hadde kunnskap om omsorgssvikten, men unnlot å gripe inn».

«Dette til tross for at det ble gitt flere bekymringsmeldinger, og at forholdene de levde under var alminnelig kjent på stedet. Kommunehuset lå kun 100 meter fra brødrenes hjem, og de ansatte i barnevernet har fått med seg hva de ble utsatt for».

«Det vises også til brødrenes partsforklaringer i retten. Disse underbygger at samtlige, i varierende grad, har tatt skade av den omsorgssvikten og mishandlingen de har levd under. Det kan ikke være tvil om at Værøy kommune kjente eller burde kjenne til at dette kunne medføre fare for liv eller alvorlig helseskade for brødrene».

Kommunen avventer

Flertallet mente at brødrenes krav er foreldet etter loven for hver av brødrene – 20 år etter deres respektive 18-årsdager – og at unntakene i foreldelsesloven ikke ga anledning til at søksmålet kan behandles rettslig.

Mens rettens mindretall mente søksmålet fra «Øystein-ungan» burde bli rettslig behandlet og viste til unntaksregelen i foreldelsesloven.

SAKSØKT: Ordfører i Værøy kommune, Susan Berg Kristiansen og rådmann Erling Sandnes avventer å kommentere søksmålet før saken er endelig avgjort av rettssystemet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
SAKSØKT: Ordfører i Værøy kommune, Susan Berg Kristiansen og rådmann Erling Sandnes avventer å kommentere søksmålet før saken er endelig avgjort av rettssystemet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer

- Vi ønsker ikke å kommentere saken, før den er endelig avgjort i rettssystemet, sier rådmann Erling Sandnes i Værøy kommune.

Advokatfullmektig Oda Fjon og advokat Jan Inge Thesen, som prosederte saken for brødrene Johansen i Hålogaland lagmannsrett, bekrefter at de sammen med klientene nå vurderer en eventuell anke.

Trolig anke

- Det heller nok mot at vi kommer til å anke dommen fra Hålogaland lagmannsrett. Vi mener dommen er feil, og etter vår oppfatning viser en liknende sak fra Frostating lagmannsrett at våre klienter burde fått prøvet saken rettslig, sier advokat Jan Inge Thesen til Dagbladet.

Han reagerer også på at brødrene i lagmannsretten ble ilagt saksomkostninger, noe de ikke ble i tingretten.

ANKE: - Det heller mot at vi anker, sier advokat Jan Inge Thesen. Foto: Advokatfirmaet Robertsen
ANKE: - Det heller mot at vi anker, sier advokat Jan Inge Thesen. Foto: Advokatfirmaet Robertsen Vis mer

- Vi setter vår lit til Høyesterett, og håper at de omgjør dommen, sier Thesen.

Da saken ble behandlet i Hålogaland lagmannsrett, kom lagmann Bjørnar Eirik Stokkan med en innstendig oppfordring til Værøy kommune og «Øystein-ungan» om å inngå et forlik.

Forhandlingene mellom kommunen og brødrene nådde ikke fram, angivelig fordi tilbudet fra kommunen ikke ble oppfattet som anstendig.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer