Ledervalg i Representantenes hus

Tapte igjen

Heller ikke i tolvte avstemmingsrunde klarte Kevin McCarthy å samle nok støtte til å bli leder i Representantenes hus.

KAOS: Den Trump-vennlige republikaneren Kevin McCarthy har elleve ganger mislyktes i å samle partiet sitt til å støtte ham i lederavstemmingen i Representantenes hus. Fredag samles huset for tolvte gang, og amerikanske medier melder om fullt kaos i Det republikanske parti i timene før. Foto: Win McNamee / Getty Images via AFP
KAOS: Den Trump-vennlige republikaneren Kevin McCarthy har elleve ganger mislyktes i å samle partiet sitt til å støtte ham i lederavstemmingen i Representantenes hus. Fredag samles huset for tolvte gang, og amerikanske medier melder om fullt kaos i Det republikanske parti i timene før. Foto: Win McNamee / Getty Images via AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SISTE: Ifølge BBC er det etter avstemmingens slutt klart at McCarthy har tapt tolvte avstemmingsrunde.

For fjerde dag på rad samles Representantenes hus for tolvte gang å stemme over hvem som skal bli ny leder, eller «speaker». Nå går det mot en trettende runde.

Fem republikanere stemte mot ham også i denne runden.

Han går dermed mot å tape den tolvte avstemmingen i ledervalget. 14 republikanere som tidligere stemte mot har imidlertid skiftet side, og har stemt for hans kandidatur.

Dermed mangler han bare tre stemmer for flertall.

Intens jobbing på bakrommet

Selv om Representantenes hus har republikansk flertall, får ikke kandidat Kevin McCarthy samlet nok stemmer til å velges.

På tross av at Donald Trump offentlig har støttet ham, nekter 20 kandidater langt ute på høyre fløy å stemme på McCarthy.

På bakrommet har det vært jobbet intenst med en avtale som skulle sikre ham flertallet.

Den Trump-vennlige kandidaten har i de elleve foregående rundene ikke lykkes i å sikre seg de 218 stemmene som skal til for å få flertall. 20 av de 222 republikanske representantene har nektet å stemme på McCarthy.

Ingen enighet

Flere amerikanske medier, deriblant New York Times, meldte fredag ettermiddag at det nærmer seg enighet om en avtale som vil sikre McCarthy flertallet.

Kort tid etter, og under en time før Kongressen samles klokka 18 norsk tid, melder konservative Fox News at avtalen har falt gjennom.

Republikanernes partigruppe i Representantenes hus har hatt et digitalt møte fredag morgen for å diskutere avtalen, men oppnådde angivelig ikke enighet.

Fastlåst

Den fastlåste situasjonen er unik historisk. Det er 100 år siden sist Representantenes hus måtte holde flere avstemminger for å velge en leder.

Fraværet av leder, eller «speaker», i Representantenes hus er problematisk. Før en ny leder velger kan ikke Kongressen åpnes, og de folkevalgte kan ikke starte sitt arbeid.

- Dette er ganske alvorlig. De får ikke konstituert regjeringen og dermed ikke programerklæringen for det kommende året. Dette påvirker også sikkerheten i landet, da dem som skal sitte i Justis- og beredskapsdepartementet ikke kan avlegge ed, sa USA-ekspert og førsteamanuensis ved Det juridiske fakultet ved UiO, Sofie Høgestøl, til Dagbladet torsdag.

Trump-venn

USAs tidligere president, Donald Trump, har flere ganger oppfordret republikanerne til å stemme på Kevin McCarthy som ny kongressleder.

Seinest onsdag gikk Trump ut med oppfordringen i en video som ble publisert i sosiale medier.

- Det er på tide at alle våre gode republikanske medlemmer av Representantenes hus stemmer på Kevin, drar avtalen i havn og tar seieren, sier Trump i videoen, som AFP har sitert.

USA: Familien til avdød politibetjent som beskyttet Kongressen under stormingen 6. januar 2021 nektet å ta republikanerne Mitch McConnell og Kevin McCarthy i hånda under en medaljeseremoni for de avdøde politibetjentene 6. desember. Video: C-SPAN / AP / USPC / Scott MacFarlane Vis mer

Flere av de konservative republikanerne som har stemt mot McCarthy tilhører den Trump-lojale fløyen.

Militant mindretall

Hilmar Mjelde, førsteamanuensis i statsvitenskap ved Høgskulen på Vestlandet, sa torsdag til Dagbladet at McCarthys motstandere er et militant mindretall som krever en dramatisk politisk og strategisk kursendring i både partiet og Kongressen.

- Dette er krav som partiledelsen ikke kan gå med på. Mindretallet er anti-stat og anti-autoritet. De krever man må være villig til å stenge ned lovgivningsprosessen for å få gjennomslag, sier han og legger til:

- USA, med sine 50 delstater, kan sammenliknes med EU-systemet. De militante republikanerne ser Kongressen i D.C. som et korrupt og inkompetent over-parlament, slik en del briter og franskmenn ser på EU i Brussel.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer