Motvind på SV-landsmøtet

Tapte kamp for vindmølleforbud

Naturfotograf Arne Nævra som i mange år leverte program til NRK-serien Ut i naturen, tapte kampen for et forbud mot vindmøller på SVs landsmøte.

NEI TIL NEI: Naturfotografen Arne Nævra kjempet og tapte kampen om å få SV med på et forbud mot vindmøller på land. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
NEI TIL NEI: Naturfotografen Arne Nævra kjempet og tapte kampen om å få SV med på et forbud mot vindmøller på land. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXVis mer

-Jeg er litt skuffet. Men samtidig er dette vedtaket noe jeg kan bruke i den videre kampen for et vindmølleforbud. Vi har fått løfta vindmølledebatten i SV og kanskje i hele landet, sier Nævra etter at SV-landsmøtet lørdag vendte tommelen ned for et forslag om å si et nei til vindmøller på land.

Nestlederduell i storm

Med på forslaget om et vindmølleforbud var også Torgeir Knag Fylkesnes som denne helgen kjemper en jevn batalje om å bli ny nestleder i SV etter Snorre Valen.

Den andre nestlederkandidaten, Kari Elisabeth Kaski, sto på motsatt side i den stormfulle vindmølledebatten. Den ble frontet av SVs miljøtalsperson Lars Haltbrekken. Han gikk i bresjen for et forslag om å stanse behandling av nye vindkraftsøknader i påvente en nasjonal plan for vindkraft som NVE for tida jobber med.

- Uten denne byggepausen som vi nå går inn for, risikerer vi at det bygges vindmøller i naturområder der vi om kort tid finner ut at det ikke burde ha blitt bygget. Derfor er det riktig og viktig å sette vindkraftutbygging på land på pause fram til vi får en helhetlig nasjonal plan. Nå vil vi bruke dette for alt det er verdt overfor regjeringa, sier Haltbrekken til Dagbladet.

Ut i naturen

Før Nævra ble valgt inn på Stortinget i 2017 jobbet han som naturfotograf. NRK-seriene Ut i naturen og Vi på Langedrag er bare noen av produksjonene han har bidratt til.

- Vindmøller på land gir enorme skadevirkninger for naturen. Derfor skulle jeg ønsket meg et generelt nei med åpning for utbygging i helt spesielle tilfeller, framfor at vi nå sier at vi vil vente på denne utredningen. Men vi har klare formuleringer i bunnen som også jeg kan bruke, sier Nævra.

Hjemfall

I vedtaket som flertallet på SV-landsmøtet stemte for, sier partiet at energieffektivisering og fornybar energi fra blant annet vind, sol og en oppgradering av vannkraft, må erstatte den halvparten av Norges energibruk som er fossil.

Partiet går dessuten inn for full stans av vindkraftutbygging i reindriftsområder fram til en rettslig avklaring i samerettsutvalget.

SV vil også at vindkraften minst må være to tredeler offentlig eid og med hjemfallsrett til staten når konsesjonene går ut.