TAPTE: LO-leder Gerd Kristiansen advarte LOs representantskap mot å gjøre endringer i LO-sekretariatets forslag om pensjon, men tapte. Vedtaket er også et nederlag for Fellesforbundet som fikk hard kritikk på møtet fra andre forbund. Her er LO-lederen sammen med nestleder i LO, Tor-Arne Solbakken. Foto: Heiko Jynge / NTB scanpix
TAPTE: LO-leder Gerd Kristiansen advarte LOs representantskap mot å gjøre endringer i LO-sekretariatets forslag om pensjon, men tapte. Vedtaket er også et nederlag for Fellesforbundet som fikk hard kritikk på møtet fra andre forbund. Her er LO-lederen sammen med nestleder i LO, Tor-Arne Solbakken. Foto: Heiko Jynge / NTB scanpixVis mer

Tapte kampen mot dette tillegget: «Gjennom brede kollektive ordninger»

LO-Gerd advarte mot pensjonsforslag, men tapte dramatisk pensjonskamp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det ble dramatikk rundt behandlingen av pensjonskravene til lønnsoppgjøret i LO i dag. Nå er det forvirring om hva slags pensjonsmodell Fellesforbundet som starter lønnsoppgjøret med Norsk Industri, skal kreve når de pålegges å sikre et system for bedre samling av opptjente rettigheter og pensjonskapital «gjennom brede kollektive ordninger».

Tillegget ble vedtatt mot LO-sekretariatets vilje.

LO-leder advarte i sin oppsummering av debatten på LOs representantskapsmøte sterkt mot å vedta et tillegg i pensjonskravene fra Handel og Kontor-representant Mona Bjørn om å sikre et system for bedre samling av opptjente rettigheter og pensjonskapital «gjennom brede kollektive ordninger».

Nederlag for Fellesforbundet Men avstemningen viste at Bjørns forslag vant med 61 stemmer mot 52 stemmer for LO-sekretariatets forslag. Det er et nederlag for Fellesforbundet og LO-ledelsen, som har strevd med å få til et kompromiss. Kompromisset var for skjørt.

Før voteringen advarte Kristiansen mot tillegget.

- Sekretariatets forslag tar hensyn til alle forbundenes interesser, og gir rom til de som skal forhandle. Begynner man å trekke i den ene og andre tråden, kan hele byggverket rakne. Det er et skjørt byggverk, og vi må ikke spenne bein på hverandre.

Jeg er redd for at noen vil gjøre det hvis vi ikke går for den uttalelsen som foreligger. Da tvinger dere oss til å ta en ny diskusjon i LO-sekretariatet, sa Kristiansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter voteringslederladet sier Kristiansen at det nå er opp til Fellesforbundet og Norsk Industri å sette seg ned og se på vedtaket, og se hvordan de skal oppfylle det.

- Vi må gå inn og ta en diskusjon på hva slags rekkevidde dette får. Vi må snakke med Fellesforbundet om hva slags konsekvenser dette får, for det er deres forslag til løsning som dette sparker bein under, sier Kristiansen til Dagbladet. 

Avviser prestisjetap - Hva sier dette om tilstanden i LO?

- Det har jo ikke skjedd noe galt!

- Men dette forslaget ble stemt gjennom mot din vilje?

- Ja, men det er representantskapet som er den øverste myndigheten vår. Det er det øverste organet som gjør vedtakene. Så kom det et forlag. Men det ligger jo i vedtaket fra kongressen. Det er jo ikke noe nytt dette forslaget. Men de har gått inn og forsterket den setningen, det må vi ta en diskusjon på hva slags rekkevidde får dette. Det har vel hendt tidligere i denne organisasjonen at man har spent bein på hverandre, sa hun og avviste kontant at vedtaket er et prestisjenederlagsier Kristiansen.

Oppklaringsrunde LO-sekretariatet må nå gå gjennom hva som ligger i vedtaket og tydeliggjøre hva tilleggsvedtaket betyr. Det slår Fellesforbundets leder Jørn Eggum fast etter møtet.

- Det blir en ekstra motbakke for oss. Hva som er brede ordninger er veldig vanskelig å definere, men vi får sette oss ned og finne et fundament for det, sier Eggum. Om Fellesforbundets forhandlingsposisjon før møtet med motparten er svekket, vil han verken svare ja eller nei på. Men han sier han helst hadde sett at kompromisset fra LO-sekretariatet hadde blitt vedtatt.

Striden om tillegget til et kulepunkt handler om maktkamp og ulike medlemsinteresser i LO-familien. Mange har vært skeptisk til Fellesforbundets pensjonsmodell, som blant annet tar til orde for individuelle pensjonskontoer.

Handel og Kontor-seier Handel og Kontors leder Trine Lise Sundnes stemte lojalt med sekretariatets innstilling, men medgir at hun på forhånd var varslet om forslaget som kom fra hennes rekker. Hun avviser imidlertid at det var avtalt spill.

- I god organisatorisk tradisjon står jeg ved det jeg har vært med på i sekretariatet, sier Sundnes til Dagbladet. Hun mener likevel det endelige vedtaket ble bedre.

- Det er en en god presisering, sier hun.

Hun mener det er bra frustrasjonen mot Fellesforbundet kom åpent ut.
- De får vel skjerpe seg litt, sier forbundslederen.

Forbundsvist Representantskapet vedtok et forbundsvist oppgjør. Det betyr at Fellesforbundet får forhandle først - også om pensjon. Handel og Kontor og flere andre LO-forbund har vært skeptiske til om Fellesforbundets pensjonsmodell godt nok ivaretar kvinner.

- Dagens pensjonssystem er sydd for menn, av menn, sa leder i Handel og Kontor, Trine Lise Sundnes, i sitt innlegg.

Men de kvinnedominerte forbundene i LO er kritiske til Fellesforbundets opptreden i forkant av lønnsoppgjøret, og stiller tydelige krav:

Stort ansvar - Fellesforbundet insisterer på å ta ansvar for oss alle. Å være frontfaget er ikke et privilegium, men en forpliktelse. Dere påtar dere et stort ansvar. Hvis dere ikke leverer, er det dere som setter samholdet i LO på prøve, sa forbundsleder Trine Lise Sundnes i Handel og Kontor i sitt innlegg i formiddag.

Handel og Kontor ville i utgangspunktet ha et samordnet oppgjør, men Sundnes stilte seg bak kompromisset fra LO-sekretariatet som sier at Fellesforbundet får forhandle først, i tråd med den såkalte frontfagsmodellen.

Ikke sololøp - Vi vil ikke gå et sololøp. Vi har ingen andre hensikter enn å sikre medlemmene en bedre pensjon, sa Fellesforbundets leder Jørn Eggum.

Han forsikret at forhandlingene om pensjon vil foregå i nær kontakt med LO. Det hjalp ikke. Et forslag fra Mona Bjørn fra Handel og Kontor om å sikre et system for bedre samling av opptjente rettigheter og pensjonskapital «gjennom brede kollektive ordninger» fikk flertall.

- Jeg synes det har vært en veldig spesiell oppkjøring til dette representantskapet, og jeg er ikke så imponert over Fellesforbundet sin opptreden i forkant. Jeg mener Fellesforbundet ber om mye når de insisterer på et forbundsvis oppgjør, spesielt med historikken fra 2014, sa Bjørn.

Tynnslitt tillit - Jeg synes det er spesielt at et av LOs største forbund før hovedoppgjøret går ut sammen med Norsk Industri med en anbefalt pensjonsmodell uten å ha diskutert det i dette forumet. Det toppes med at man skal ha forbundsvis oppgjør. For å si det forsiktig: Tilliten er tynnslitt.

Kan vi være helt sikre på at Fellesforbundet og Norsk Industri ikke går inn avtaler om  individuelle pensjonskontoer eller inngår avtaler som gjør at vi som følger etter frontfaget blir presset på ordninger vi ikke vil ha, eller at det legges tilsvarende føringer for neste hovedoppgjør? Fagbevegelsen har alltid stått for kollektive løsnoinger. Det er vår styrke. Vi løser ting best sammen, sa Bjørn.

Skjørt Forbundsleder i Industri Energi, Leif Sande, advarte mot en tilleggsetning «som kan tolkes i hytt og pine».

- Vi må ikke gjøre dette til en kamp mellom mannfolk og kvinnfolk. Pensjon er under press. Den er for viktig til at at vi gjør den til intern strid, sa Sande. Men han nådde ikke fram.

FIKK KRITIKK: Fesllesforbundet får kritikk fra Handel og Kontor og andre i LO for å ha gått ut i media og tatt til orde for forbundsvist oppgjør og for sin pensjonsmodell. De advarte mot å uhule kompromisset fra LO-sekretariatet, men tapte. Her forbundsleder Jørn Eggum ( til venstre) og nestleder Steinar Krogstad. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FIKK KRITIKK: Fesllesforbundet får kritikk fra Handel og Kontor og andre i LO for å ha gått ut i media og tatt til orde for forbundsvist oppgjør og for sin pensjonsmodell. De advarte mot å uhule kompromisset fra LO-sekretariatet, men tapte. Her forbundsleder Jørn Eggum ( til venstre) og nestleder Steinar Krogstad. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer