Tapte kampen mot USAs ambassade

Husebyaksjonistene tapte i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Aksjonistene som forsøkte å hindre at USAs ambassade flytter til Huseby i Oslo, har tapt rettssaken i Oslo tingrett, melder NTB. 

Det ebtyr at vedtaket om å bygge ny ambassade i Husebyskogen er gyldig. Saksøkerne tapte på alle punkter, og må i tillegg betale sakskostnader til både kommune og stat.


Overrasket

- Vi er svært overrasket, sier aksjonsleder i «Aksjon Vern Husebyskogen», Margrethe Geelmuyden, til NRK Østlandssendingen.

Nå vil aksjonistene gå gjennom dommen før de bestemmer seg for om de vil anke.

- Heldigvis lovte et flertall i bystyret før valget at det ikke det skal gis byggetillatelse før det foreligger en rettskraftig dom i denne saken. Vi har ikke gitt opp, sier Margrethe Geelmuyden til NRK.

7. desember 2005 ble det etter mye fram og tilbake og politiske helomvendinger avgjort at den amerikanske ambassaden flytter fra drammensveien i Oslo sentrum til Husebyskogen.

Terrormål

TAPTE FØRSTE RUNDE: Aksjonsleder Margrethe Geelmuyden vurderer anke etter at Oslo tingrett i dag slo fast at USAs ambassade kan flytte til Husebyskogen. Foto: LARS EIVIND BONES
TAPTE FØRSTE RUNDE: Aksjonsleder Margrethe Geelmuyden vurderer anke etter at Oslo tingrett i dag slo fast at USAs ambassade kan flytte til Husebyskogen. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer

Etter terrorangrepene mot USA i 2001, har sikkerhetstiltakene rundt den amerikanske anbassaden i Drammensveien økt kraftig.

Motstanderne av fortsatt ambassade vis a vis Slottsparken har fryktet et terrormål og en festning i hovedstadens sentrum i uoverskuelig framtid.

Huseby-aksjonistene ønsket å beholde Husebyskogen som et reint friområde. Men nå har de altså tapt kampen - også i retten. I første omgang.

<B>TUNGT BEVOKTET: Etter 11. september 2001 ble sikkerheten utenfor den amerikanske ambassaden ytterligere skjerpet. Det er en av årsakene til at den skal flyttes.