Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tapte kampen om kvinner i uniform

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen får ikke regjeringen med seg på kvinnelig verneplikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har kjempet for verneplikt for kvinner, men i regjeringens langtidsplan for forsvaret slipper kvinnene militærtjeneste.

I dag legger regjeringen fram langtidsplanen for forsvaret. Der vil de ikke gå inn for kvinnelig verneplikt. Isteden får kvinnene sesjonsplikt, opplyser sentrale kilder i regjeringspartiene ovenfor Dagsavisen.

Forsvarsministeren har tidligere markert seg som en forkjemper for kvinnelig verneplikt.

- Hadde vi framlagt vernepliktsloven i dag ville det vært helt utenkelig å utelate halvparten av befolkningen, sa Strøm-Erichsen i fjor høst.

Det er ikke bare forsvarsministerens ønsker som ikke blir oppfylt i forsvarsmeldingen. Flere ledende kvinnelige politikere må regne med å bli skuffet.

- Vi hadde ikke kommet så langt med likestillingen i Norge uten å bruke kvotering. Også i forsvaret bør vi bruke tvang, hvor mannsdominansen er på 93 prosent, sa Aps forsvarspolitiske talsmann, Signe Øye, rett før jul.

Også Senterpartiets leder, Åslaug Haga, har gått inn for kvinnelig verneplikt (©NTB)

TAPTE PRESTISJESAK: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen får ikke verneplikt for kvinner. Foto: FRANK KARLSEN
TAPTE PRESTISJESAK: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen får ikke verneplikt for kvinner. Foto: FRANK KARLSEN Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media