Tapte kampen om sønnens liv

Den fem måneder gamle babyen døde etter å ha blitt koblet fra respiratoren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En lokal domsstol i Houston, USA, bestemte på mandag at en fem måneder gammel baby skulle kobles fra respirator.

Hans mor kjempet en innbitt kamp for å fortsette behandlingen for sine alvorlig syke sønn, men måtte gi tapt for rettsavgjørelsen.

I går døde gutten på sykehuset.

Arvelig genfeil

Allerede ved fødselen kunne legene konstatere at lille Sun Hudson led av en alvorlig genfeil.

Tilstanden kjennetegnes blant annet av en smal brystkasse og lunger som er for små til å kunne puste normalt.

Ifølge Genetic Home Reference har en av 60 000 nyfødte denne arvelige skjelettforstyrrelsen.

Barn som blir født med misdannelsen dør ofte like etter fødselen på grunn av svikt i pusteorganer.

Sun har vært avhengig av respirator siden han ble født.

Tung avgjørelse

Legene ved Texas Children\'s Hospital mente at gutten holdt sakte på å kveles. De ville avslutte all behandling som holdt ham kunstig i live.

- Texas Children\'s har anstrengt seg til det ytterst for å gi Sun best mulig omsorg, som vi gjør for alle våre pasienter, og vi er veldig lei oss for at ingen behandling kan redde dette barnet. Det ville vært uetisk å fortsette med behandling som er nytteløs og som forlenger Suns lidelser, sto det å lese i melding sendt ut av sykehuset mandag kveld.

Suns mor, Wanda Hudson, var på sin side overbevist om at sønnen ville blitt bedre etter hvert som han ble eldre.

- Disse legene har en rett til å drepe. De bruker ikke denne retten på en riktig måte, sa hun i et intervju med KPRC-TV.

Betaler for advokat

Lovbestemmelsene i Texas tillater sykehusene å avslutte livsforlengende behandling i slike tilfeller.

Det forutsetter at foreldrene først får ti dager på seg til å finne et annet behandlingssted, som kan ta over behandlingen.

Ingen sykehus ville ta på seg ansvaret for Sun.

Det var også sykehuset som anbefalte at saken skulle etterprøves i rettssystemet, og tilbød seg å betale Hudsons advokatutgifter. Dette for å sikre at Suns rettigheter ble ivaretatt.

Etter at morens ønske ble avvist i retten på mandag, gjorde hennes advokat det klart at de ikke skulle etterprøve avgjørelsen.

Krever granskning

Hudson fortalte at sykehuset sendte en taxi for å hente henne i går tidlig. Klokka 15.30 ble Sun koblet fra respiratoren, og døde ifølge sykehuset like etterpå.

- Han åpnet øyne sine da han lå i armene mine, før de tok koblet vekk respiratoren. Han smilte.

Slik beskriver Hudson de siste øyeblikkene hun fikk med sønnen. Hun føler likevel at hun ikke fikk nok tid med ham, og at han ble tatt altfor fort vekk fra henne.

Nå vil hun kreve obduksjon for å fastslå om han virkelig hadde en dødelig genfeil.

Professor i medisinsk etikk, William Winslade, mener at dette er det første tilfellet der leger må forsvare en slik avgjørelse i retten.

- I liknende tilfeller, har de pårørende og legene alltid blitt enig, uten innblanding av rettslige kjennelser, sa Winslade til den lokale TV-stasjonen.

OPPKALT ETTER SOLA: Sun Hudson var helt avhengig av maskiner for å kunne puste. Ifølge legene ved Texas Children\'s Hospital fantes det ingen håp for at han skulle bli bedre. Moren Wendy Hudson har hele tiden vært uenig, men måtte gi etter for rettens avgjørelse.