Tapte kommunisme-kampen

Bjørnar Moxnes tapte kampen i eget parti. Kommunisme blir stående i partiprogrammet.

TAPTE KOMMUNISME- STRID: Bjørnar Moxnes tapte voteringen om kommunisme-begrepet i Rødts prinsipprogram. Foto: Frank Kalsen
TAPTE KOMMUNISME- STRID: Bjørnar Moxnes tapte voteringen om kommunisme-begrepet i Rødts prinsipprogram. Foto: Frank Kalsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Rødt-leder Bjørnar Moxnes tapte kampen om kommunismebegrepet i eget parti med klar margin.

Moxnes har tatt til orde for å fjerne referansen til kommunisme i prinsipprogrammet. Landsmøtet, som er partiets øverste, styrende organ, ville derimot beholde det.

Kun 63 av rundt 220 delegater som avga sin stemme, støttet Moxnes. Han går dermed på et nytt nederlag i saken, som han også tapte på landsmøtet i 2014.

- Jeg lever helt fint med det. Jeg tror alle som har hørt debatten om dette på landsmøtet, har fått med seg at vi er enige om visjonen om et klasseløst samfunn. Flertallet ønsket å beholde dette begrepet, men det forandrer ingenting på Rødt som vi kjenner, sier han.

Ikke lenger borgerskapet

På andre punkter har Rødt-lederen fått det som han ønsker.

Ledelsen i LO skal ikke lenger bli omtalt som pamper i programmet, og formueringen om at Ap-ledelsen bruker partiet til å holde arbeiderklassen nede, tas ut.

- Det har vært noen viktige endringer som må gjøres. Det slås nå utvetydelig fast at for Rødt er sosialisme uten demokrat ikke sosialisme. For det andre slås det fast at vi ikke er mot all eiendomsrett for bedrifter. Vi har også rettet opp i noen sleivete formueringer og noen gammelmodige begreper som «borgerskap», sier Moxnes .

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer