Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tapte krangel om fem millimeter i retten: - Det er drittirriterende

- Jeg blir dømt for noe jeg ikke har gjort, sier hobbyfiskeren.

BEVISET: Politiet mener hummeren på bildet var for stor til å fanges. Fiskeren nekter, og mener målingen ble feil utført. Foto: Politiet
BEVISET: Politiet mener hummeren på bildet var for stor til å fanges. Fiskeren nekter, og mener målingen ble feil utført. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet mente hummeren var for lang. Jan Petter Von Tangen-Jordan mente kontrollørene hadde målt feil. Enige ble de ikke, og mandag havnet saken i Asker og Bærum tingrett, hvor fire vitner var innkalt.

Allerede tirsdag fikk den ivrige hobbyfiskeren avgjørelsen i saken, hvor stridens kjerne dreier seg om en hummer politiet mener var 32,5 centimeter da den ble fanget. Det er fem millimeter lenger enn hva som er tillatt.

HUMMERFISKER: Jan Petter Von Tangen-Jordan tapte i retten. Foto: Privat
HUMMERFISKER: Jan Petter Von Tangen-Jordan tapte i retten. Foto: Privat Vis mer

Aktor i saken, politiadvokat Jørgen Brodal, la i retten ned påstand om at 30-åringen skulle kjennes skyldig uten at det ble utmålt noen straff, men at det skulle idømmes sakskostnader på 4000 kroner. Det fikk han medhold i.

- Jeg fikk resultatet nettopp, og retten mener jeg er skyldig. Det er drittirriterende. Jeg blir dømt for noe jeg ikke har gjort, sier Von Tangen-Jordan til Dagbladet.

Vurderer anke

Han er allerede i gang med å vurdere om saken nå skal ankes til lagmannsretten. I retten vitnet blant annet de to som hadde utført målingen. De mener at målingen var av det «snille» slaget - altså at hummeren var minst 32,5 centimeter.

Selv mener hobbyfiskeren at politiet har gjort det han betegner som et «utrolig slett arbeid».

MONSTER: Selskapet Sanctuary Marine Bermuda dro opp et monster av en hummer utenfor Bermuda 15. oktober. Videoen har fått stor oppmerksomhet. Mannskapet påpeker at det ikke var med vilje at de fanget den svære hummeren på seks kilo. Video: Sanctuary Marine Bermuda via CNN Vis mer

- Jeg skal høre med advokaten min hvordan vi skal ta dette videre, men han har allerede anbefalt at vi tar dette til lagmannsretten. Jeg ville aldri brukt tid og ressurser på å ta dette til retten hvis jeg ikke mente jeg har rett og de tar feil. Det er et prinsipp for meg å ikke akseptere å bli dømt for noe jeg ikke har gjort, sier Von Tangen-Jordan.

I tingretten ble det samme bildet som Von Tangen-Jordan hadde blitt vist i forkant av saken, lagt fram som bevis. Et bilde Von Tangen-Jordan mener ikke beviser noe som helst.

- Vi viste blant annet fram flere forskjellige tommestokker. Da ser man blant annet at det er store variasjoner fra tommestokk til tommestokk når det kommer til hvor lang en centimeter er på dem. Med tanke på det, og at de har både et dårlig bilde og svært liten feilmargin, så blir det helt feil å si at bevisene holder, mener Von Tangen-Jordan.

Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med politiadvokat Brodal.

Truet art

Norsk hummer er utrydningstruet, og på kyststrekningen fra svenskegrensen til og med Sogn og Fjordane er det kun lov å fange hummer i oktober og november. I resten av landet varer fisket enda en måned lenger.

Felles minstemål for hele landet er 25 centimeter, og hummer med utvendig rogn er totalfredet hele året. Øst for Lindesnes er det i tillegg innført ekstra tiltak, og det er kun tillatt å fiske hummer mellom 25 og 32 centimeter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!