Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KrF-striden:

Tapte maktkampen – vant folket: Gjør kjempebyks i fersk partiledermåling

KrF-leder Knut Arild Hareide tapte kampen i eget parti, men får full støtte fra folket. I en fersk partiledermåling går han fram med 10 prosentpoeng.

LYSPUNKT: Partiledermålingen for november er et lyspunkt for den hardt prøvede KrF-lederen Knut Arild Hareide som har varslet at han går av, når partiet hans etter all sannsynlighet går inn i Solberg-regjeringen. Foto: Hans Arne Vedlog
LYSPUNKT: Partiledermålingen for november er et lyspunkt for den hardt prøvede KrF-lederen Knut Arild Hareide som har varslet at han går av, når partiet hans etter all sannsynlighet går inn i Solberg-regjeringen. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var en hyggelig bursdagsgave!

Knut Arild Hareide mottar beskjeden om den gode responsen fra velgerne fredag, samme dag som KrF-lederen, som etter all sannsynlighet snart går av, fyller 46 år.

Mens KrF gikk tilbake 1,1 prosentpoeng på Dagbladets meningsmåling i november, fosser Hareide fram når velgerne blir bedt om å vurdere jobben partilederne gjør.

41 prosent mener Knut Arild Hareide gjør en god jobb som leder av Kristelig Folkeparti. Det fram hele 10 prosentpoeng fra august og den høyeste målingen på halvannet år blant befolkningen.

Blant KrF velgerne mener 81 prosent at han gjør en god jobb, mot 66 prosent i august, da spørsmålet sist ble stilt.

- Paradoks

Ifølge Svein Erik Tuastad, førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger, er det et sterkt tall for en partileder av et lite parti under sperregrensa. (3,3 prosent i november).

- Det er veldig høyt. Han har tapt alt, samtidig får han veldig gode tilbakemeldinger fra velgerne, det er et paradoks, sier Tuastad.

Knut Arild Hareide sier selv at han har mottatt mange gode tilbakemeldinger, både fra folk som er enige og uenige med ham.

- Det er mange som har sagt at de synes det står respekt av det verdivalget jeg har stått for. Mange har nok forstått det viktige verdivalget det har vært for meg, og måten jeg har taklet nederlaget på er det også mange som har gitt tommelen opp for, sier han.

- Hvordan oppleves det at du får så mye støtte, samtidig som partiet går tilbake?

- Jeg tror at om vi hadde fulgt mitt veivalg hadde vi hatt større potensial. Men også med det veivalget vi har gjort nå tror jeg vi kan lykkes. Noen ville vært skuffet uansett. Partiet har tatt et valg. Det handler ikke om at vi skal lykkes i november 2018, men i september 2021, sier han.

Erna best

Bare to partiledere gjør det bedre enn Hareide på målingen.

Statsminister Solberg er fortsatt den flest mener gjør en god jobb for eget parti. 56 prosent gir henne beste karakter.

Men selv om hun akkurat har reddet regjeringens eksistens og nå styrer mot en flertallsregjering, har hun en liten tilbakegang fra 60 prosent i august. Blant egne velgeren er tallene 89 prosent, mot 90 i august.

- Det er logisk at hun går litt ned, selv om det er så lite at det er innenfor feilmarginen. Jeg vil tro at hun tapte litt omdømme på abortsaken og anklagene om skittent politisk spill, sier Tuastad.

Også Trygve Slagsvold Vedum får gode skussmål. 50 prosent mener han gjør en god jobb for partiet sitt og 91 prosent av Senterpartiets egne velgere mener det samme.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes er den som står sterkes blant egne velgere, med 94 prosent som mener jobben er god.

Støre svak blant sine egne

Bare 25 prosent mener Jonas Gahr Støre gjør en god jobb som partileder for Ap. Hos egne velgere kommer Støre dårligst ut av samtlige partiledere. Bare 47 prosent mener han gjør en god jobb.

Det er likevel en liten framgang fra 22 prosent i august og 43 prosent blant egne velgere.

Valgforsker Tuastads analyse er heller ikke så dyster for Støre som en kunne tenke seg.

- Oppslutningen om partiet er driveren. Når den går opp og ned, synker og stiger lederoppslutningen, det er ikke omvendt. Dette gjelder nok i særlig grad for Arbeiderpartiet, fordi alle vet at de gjorde et dårlig valg. Hvis de markerer seg over 30 prosent på målingene igjen, vil også Støre vurderes høyere, tror han, og viser til at Ap var over 30-tallet for første gang siden før valget på Dagbladets novembermåling.

- Bør være bekymret

Basert på bakgrunnstallene, mener han Trine Skei Grande har større grunn til å være bekymret.

23 prosent mener hun gjør en god jobb som Venstre-leder. Det plasserer henne nederst på lista. Av Venstre-velgerne mener 56 prosent hun har gjort en god jobb, men det er først og fremst andelen som mener hun gjør en dårlig jobb forskeren peker på.

- 13 prosent av hennes egne velgere mener hun gjør en dårlig jobb, det er det høyeste av alle partier. Misnøyeindeksen er ofte et dårlig tegn, det kan bli støy og splittelse, mener han. Tuastad mener Venstre har havnet i skyggen og at Grande har grunn til å være bekymret.

- Venstre havner ikke bare i skyggen, det er veldig sannsynlig at de fortsetter å være i skyggen. De har valgt seg departementer som det nærmest er en usynlighetskappe over, mener han.

- Grande har da vært ganske synlig som kulturminister?

LEVER FARLIG: Trine Skei Grande fikk mye oppmerksomhet da hun presenterte kulturmeldingen fredag, men står i fare for å bi usynlig, mener valgforsker. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix
LEVER FARLIG: Trine Skei Grande fikk mye oppmerksomhet da hun presenterte kulturmeldingen fredag, men står i fare for å bi usynlig, mener valgforsker. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix Vis mer

- Ja, kulturministeren er synlig når det kommer til slike ting som å åpne et kulturhus. Men det har aldri skjedd at det er en valgkamp der kultursaker er blant de 10-20 viktigste sakene for velgerne. Miljø er viktigere, men her står de i så sterk opposisjon at det er vanskelig, mener han.

- Dette er en måling vi ikke er fornøyd med. Vi må brette opp ermene og jobbe for at flere ser at Venstre får gjennomslag for en politikk hvor vi satser på skolen, tar vare på naturen og legger til rette for flere arbeidsplasser, sier statssekretær for Trine Skei Grande, Jan-Christian Kolstø (V).

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!