TEXAS, USA: Demokrat Beto O'Rourke tapte senatorvalget med knappest mulig margin i mellomvalget i USA. Etter at seieren glapp var han mest opptatt av å komme seg hjem og få litt søvn. Reporter: Nicolai Eriksen. Video: Øistein Monsen / Dagbladet Vis mer

Mellomvalget i USA

Tapte med minst mulig margin. Nå kan han bli den store Trump-utfordreren i 2020

Demokratenes Beto O’Rourke til Dagbladet etter det jevneste Texas-valget på lang tid: - Det kommer noe godt ut av dette.


(EL PASO (Dagbladet): - Nå skal jeg få meg litt søvn og være sammen med barna mine, sier Beto O’Rourke til Dagbladet.

En liten gruppe av trofaste velgere har samlet seg ved utgangsdøra til valgvaken i El Paso i Texas, for å få et foreløpig siste glimt av Demokratenes nye wonderboy.

- Du står for alt jeg tror på, sier en mann og får en klem av O’Rourke.

- Det kommer noe godt ut av dette. Vi vet ikke helt hva ennå, sier Beto O’Rourke.

TAPTE: Demokrat Beto O'Rourke tapte senatorvalget med knappest mulig margin i mellomvalget i USA. Fra scenen var han brutalt ærlig med tilhengerne sine. Video: AP / CNN Vis mer

Hårfint tap

Han tapte valget i Texas mot tidligere presidentkandidat Ted Cruz, som dermed får en ny periode som senator. Men demokraten sørget for å gi Cruz kamp til døra.

Det var det få som forutså da O'Rourke kunngjorde at han stilte til valg i mars i år. I løpet av åtte måneder har han gått fra å være nærmest ukjent utenfor Texas, til å stadig oftere bli trukket fram som Demokratenes framtidige håp - og en mulig utfordrer til Donald Trump som president i 2020-valget.

VALG I USA: 6.november var det mellomvalg i USA. Da skapte disse kvinnene historie. Video: CNN Vis mer Vis mer

Det er en tanke som også deles av mange av O'Rourkes tilhengere, som onsdag kveld hadde møtt opp til valgvake i El Paso i Texas. Flere skrek «2020» av full hals, med en klar henvisning til det kommende presidentvalget. O'Rourkes svar fra scenen framsto heller ikke som noen avvisning av at han kan finne på å ta opp kampen mot Trump:

- Vi kommer til å sees igjen seinere, sa han.

På spørsmål fra Dagbladet er han imidlertid langt tydeligere.

- Folk ropte 2020. Kommer du til å stille som presidentkandidat?

- Nei, jeg er i El Paso for å bli, men jeg takknemlig for at jeg fikk være en del av dette. Det var en utrolig opplevelse, sier O’Rourke.

Likevel er det ikke alle som tror på ham. For O'Rourke har skapt store blå bølger i den tradisjonelt blodrøde republikanske delstaten. Det har gått 30 år siden sist Texas valgte en demokratisk senator. Onsdag var O'Rourke nær ved å sørge for at det stopper med 30.
(Saken fortsetter under grafikken)

Mens senatsvalgene i delstaten de siste tiåra har blitt avgjort med minst 10 prosentpoengs margin mellom kandidatene, så tapte O'Rourke med under 5 prosentpoeng. Det blir lagt merke til, langt utenfor Texas.

- Du klarte nesten å slå oddsen, Det var helt utrolig. Vi er så stolte av deg, roper en kvinne, iført en «Beto for Texas»-skjorte.

- Vi var alle en del av noe fantastisk som var større enn noen av oss. Takk til dere alle sammen, sier Beto O’Rourke, før han setter seg inn i bak rattet i bilen sammen med familien.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Demokratenes håp

Under valgkampen lovet O'Rourke at han ville bli sittende som senator under hele seksårsperioden, dersom han vant. Flere amerikanske medier peker på at nattas tap sørger for at han nå har muligheten til å jage enda større drømmer.

Tapet kan dermed være en gavepakke for Demokratene, som siden sjokktapet i 2016 har fått kritikk for å ikke ha bygget opp tydelige profiler i partiet. Flere Demokrater peker allerede på nettopp O'Rourke som en slik profil, skriver Newsweek.

Bidragsyter for CNN og BBC, Seth Abramson, skriver følgende:

- Det Beto O'Rourke gjorde i Texas var ganske fantastisk. Selv om jeg absolutt ikke erklærer støtte for noen kandidat, tror jeg oppriktig at han burde stille som presidentkandidat i 2010. Det er 100 prosent seriøst. Om han kan få 48 prosent i Texas, er alt mulig nasjonalt, skriver han.

- Å få være sammen med dere og å se alle dere i natt, minner meg på hvorfor vi bestemte oss for å gjøre dette. Vi er ikke for å være mot noen, mot noe parti, vi defineres ikke av hvem vi er mot eller hva vi er redde for. Vi er et stort folk, ambisiøse. Vi defineres av våre ambisjoner og det harde arbeidet vi vil legge ned for å nå dem, sa O'Rourke fra scenen da nederlaget var et faktum.

Så gjenstår det å se hvilke ambisjoner som vil definere O'Rourke når han har fått sovet ut.

Senatet akkurat nå

Senatet huser 100 senatorer der ca en en fjerdedel av huset er på valg vært fjerde år.

50 / 100 demokrater
50 / 100 republikanere

Representantenes hus akkurat nå

I Representantenes hus sitter 435 representanter. 218 representanter gir flertall.

217 / 435
demokrater

217 / 435
republikanere

Sikker

Ganske sikker

Usikker

Kilde: graphicnews.com - Design & Utvikling - Marius Grøndahl / Dagbladet