KRYPTOKONGER: Tyler og Cameron Winklevoss har deltatt i OL, hevder ideen til Facebook var deres og tjent seg styrtrike på bitcoins. Nå er de aktuell med ny kryptosatsing. Foto: Lucas Jackson / Reuters / NTB Scanpix
KRYPTOKONGER: Tyler og Cameron Winklevoss har deltatt i OL, hevder ideen til Facebook var deres og tjent seg styrtrike på bitcoins. Nå er de aktuell med ny kryptosatsing. Foto: Lucas Jackson / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Tapte milliarder på bitcoins. Slår tilbake med «framtidas penger»

Tvillingene Tyler og Cameron Winklevoss har ikke latt seg skremme av kryptoverdenen. I stedet er de overbeviste om at dette er framtida.

Finanstvillingene Tyler og Cameron Winklevoss er kjent for flere ting: OL-deltakelse, Facebook-krangel og bitcoins. Sistnevnte interesse gjorde at brødrene skapte overskrifter da de før jul i fjor ble verdens første dollarmilliardærer på kryptovalutaen bitcoin.

Brødrene kjøpte 100 000 bitcoins i 2013, da valutaen sto i 120 dollar (1010 kroner), og dro fordel av den eventyrlige verdistigningen på slutten av fjoråret.

16. desember var kursen på utrolige 19 343 dollar (163 500 kroner), hvilket førte Winklevossenes bitcoin-formue opp i over 15 milliarder kroner.

På nyåret fortsatte de enorme svingningene, og i midten av januar dukket prisen under 10 000 dollar. Det medførte tap for hver av Winklevoss-brødrene på 443 millioner dollar (3,7 milliarder kroner), ifølge Bloomberg.

Bitcoin-berg-og-dal-banen har holdt seg gående siden, og i dag er verdien av én bitcoin «bare» 6250 dollar (53 000 kroner).

Ny satsing

Men svingningene har ikke skremt tvillingene fra å fortsette med kryptovaluta, for nå er de aktuell med ny kryptosatsing.

Bitcoin er en plattform for kryptovaluta som bygger på blokkjedeteknologi. Plattformen har sin egen valuta, som heter bitcoins.

Etherum er en av Bitcoins mindre kjente konkurrenter. De har også sin egen valuta, som kalles ether. Og det er her tvillingene nå skal få inn digitale dollar som et supplement til plattformens egen valuta.

Brødrene Winklevoss' har nemlig fått godkjent sine egne «tokens» av delstaten New York. Disse kan flyttes mellom digitale lommebøker på Ethereum.

Winklevoss' «tokens» heter Gemini dollar. Disse er såkalte «stable coins» som er bundet til mer stabile valutaer - som i dette tilfellet er dollar. Det betyr at verdien av Gemini dollar skal svinge i takt med dollarkursen.

- Da vi grunnla Gemini (Brødrenes selskap red.anm.) for over fire år siden, hadde vi et enkelt mål: Å bygge ei bru til framtidas penger.

- Som et første steg mot det, er meningen med Gemini dollar å gjøre det trygt og enkelt å kjøpe, selge og oppbevare kryptovaluta, uttaler brødrene ifølge Reuters.

Optimisme

I kryptomiljøet er det knyttet stor optimisme til godkjenningen av Gemini dollar og Paxos Standard. Også analytiker og kryptovalutaekspert, Torbjørn Bull Jenssen, synes det er veldig interessant.

Han forteller at det har vært snakket om en slik løsning i årevis.

- Poenget med slike «stable coins» er at man lager en spesiell digital representasjon («token») av vanlige penger, - som dollar, euro eller kroner.

Disse kan overføres direkte mellom digitale lommebøker uten å bruke banksystemene.

- Om du for eksempel har norske penger på en norsk bankkonto, er det begrenset hvilke kontoer man kan overføre disse verdiene til. I tillegg er utenlandske overføringer er dyre og trege, sier Jenssen og følger opp:

- Men med denne typen «tokens» blir det lettere å flytte dollar internasjonalt, som for eksempel mellom de forskjellige børsene hvor det handles kryptovaluta.

Roing og Facebook

Dermed er det spennende tider i vente for de styrtrike tvillingene - som også har gjort seg bemerket på andre områder:

Cameron og Tyler er aktive roere og deltok i Beijing-OL for USA, men vil for alltid være knyttet til krangelen med Facebook-gründer Mark Zuckerberg, som de anklaget for å ha stjålet ideen til verdens dominerende sosiale medium fra dem.

Saken mellom Winklevoss og Zuckerberg endte i 2008 med et forlik der tvillingene ble tilkjent 65 millioner dollar (514 millioner kroner). Fem år seinere brukte de 11 millioner dollar (87 millioner kroner) av disse til å kjøpe bitcoin-beholdningen sin.

BITCOIN: Verdien av bitcoin har økt med over 1500 prosent det siste året. Men hvordan fungerer verdens første kryptovaluta med desentralisert kontroll? Video: Filter Nyheter Tegninger: Pål Nordseth Klipp: Tora Lind Berg Musikk: Kevin MacLeod Vis mer

Utfordringen

Framtida vil vise om det nok en gang skal lykkes for brødrene Winklevoss. Men først må de finne en løsning på en potensiell utfordring som kan ramme Gemini dollar og andre «stable coins»:

På samme måte som at mindre verdisvingninger åpner for at kryptovaluta blir mer forbrukervennlig, åpner det også for at kriminelle kan utnytte det til for eksempel hvitvasking av penger.

Noe som ikke har vært like egnet å utnytte bitcoins til.

- Kriminelle er også avhengig av stabile verdier. Eller som jeg har sagt tidligere: Hvis du skylder en narkobaron penger, kan du ikke si at du ikke kan betale fordi bitcoin-verdien sank, sier Jenssen.

Ansvarlig

For å hindre at «stable coins» blir brukt til kriminalitet, kan man innføre full overvåkning, tilsvarende det man har av banksystemet. Men da er det jo ikke lenger noe grunn til å lage dette i det hele tatt, ifølge Jenssen.

Samtidig får man noen som kan holdes ansvarlig for de digitale verdiene.

- Mens bitcoin er desentralisert, er Gemini høyst sentralisert. De har et selskap og styreledere som kan stilles for retten, sier Jenssen.

- I tillegg er verdien av Gemini dollar avhengig av både av tilliten til Gemini som utsteder og den Amerikanske sentralbankens evne og vilje til å holde unngå inflasjon.

- Med bitcoin er det ingen som kan stilles for retten, og man er verken avhengig av tillit til en utsteder som Gemini, eller pengepolitikken til en sentralbank.