Tapte millionkrav i villaparadis

Erstatningskravet på 16,4 millioner for feil og mangler på luksusvillaen i det fasjonable strøket Kalvtangen, endte i stedet med ei samla regning på 2,5 millioner.

FEIL OG MANGLER: Denne eiendommen i luksusvillastrøket Kalvetangen på Nøtterøy har feil og mangler i millionklassen, men huseier tapte likevel i retten.
FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
FEIL OG MANGLER: Denne eiendommen i luksusvillastrøket Kalvetangen på Nøtterøy har feil og mangler i millionklassen, men huseier tapte likevel i retten. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| LANGESUND/TØNSBERG (Dagbladet): - Hva skal jeg kommentere. Jeg er både forundret og lei meg, sier huseier Christine Svartskuren Sundal til Dagbladet.

- Vil dere anke dommen?

- Det er for tidlig å si noe om. Nå vil vi gjennomgå dommen punkt for punkt, så får vi komme tilbake til dette. Saken har tatt på. Ikke bare økonomisk, men også psykisk, forteller huseieren.

Dommer gjort feil Hun peker på at det er flere grunner til å prøve saken i ny rettsinstans. Blant annet fordi hun hevder dommeren, Didrik Behrens, har gjort seg skyldig i flere feil.

I går kom dommen i saken, som Dagbladet skrev om i mai, og som omhandler et av de høyeste erstatningskrav som er framsatt i forbindelse med eiendomskjøp.

Men i stedet for å få medhold i kravet på totalt 16,4 millioner kroner, endte Christine S. Sundal og mannen Trond opp med en kompensasjon på 200 000 kroner fra motparten, samt en samlet regning på rundt 2,5 millioner.

Dette er kostnadene for både egen og motpartens advokat, sakkyndige og gebyr til Tønsberg tingrett.

De eneste punktene det etter rettens mening er juridisk holdepunkt for å kreve erstattet/utbedret, er en heller ubrukelig vinkjeller og et elendig snøtiningsanlegg i innkjørselen til eiendommen. Totalt kostnadsberegnet til 200 000 kroner inklusive merverdiavgift for begge.

Det er dette beløpet selger, Katharina Svanberg Loland, må ut med.

Loven bestemmer Det underlige er at dommer Didrik Behrens gir Christine Sundal og mannen rett i at det er feil og mangler ved eiendommen. Retten kommer til et beløp på rundt 1,8 millioner.

Men på grunn av avhendingslovens krav om at slike beløp må ligge på fem til 6 prosent, får ikke loven virkning.

- Det er all mulig grunn til å undre seg over at vi ifølge avhendingsloven blir straffet for å ha et dyrt hus, sier Sundal.

Hun legger til at selv om retten har gitt dem avslag på erstatning, kommer de likevel til å utbedre alle feil og mangler.

- Dette skal vi rette opp. Vi vil ha det ordentlig rundt oss. Dessuten liker vi oss godt her ute, forsikrer Christine Sundal.

Slaktet Christine Sundal og mannen Trond kjøpte eiendommen på Kalvtangen i 2007 for hele 48 millioner kroner. Dette er i samme området der Carl I. Hagen i sin tid hadde sin meget omtalte forretningseiendom, som egentlig var bolighus.

TAPTE: Saksøker Christin Svartskuren og Trond Sundal tapte kravet på 16,4 millioner, og fikk i stedet ei regning på 2,5 millioner.
FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
TAPTE: Saksøker Christin Svartskuren og Trond Sundal tapte kravet på 16,4 millioner, og fikk i stedet ei regning på 2,5 millioner. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer

Etter kort tid begynte feilene å vise seg. Etter hvert som tiden gikk ble stadig flere feil avdekket.

Til slutt endte dette med ei liste på godt og vel 50 punkter med en samlet verdi på 16,4 millioner kroner.

Denne lista har Tønsberg tingrett regelrett slaktet, hva kravene angår.

Tingretten har også bemerket at mange av vitnene som ble ført hadde klare interesser i å framstå i godt lys. Noe som kunne så tvil om vitnemålene. Dette ble likevel ikke tillagt mye vekt i dommen.

Også sakkyndige fikk på pukkelen. Ikke minst for timesatsene.

Ikke snill Retten er på ingen måte snill med saksøker i sin oppsummering. Det hevdes at Christine Sundal og mannen skal ha hatt hastverk med å få kjøpt eiendommen for å unngå budpress. I den anledning skal paret ha fraveket plikten til å sette seg grundigere inn i eiendommens tilstand. De skal også ha kjøpt eiendommen "som den er".

- Dette er feil. Eiendommen hadde vært på markedet i tre år da vi fant interesse for den. Det var ingen grunn til å frykte budpress, sier Christine S. Sundal. 

Saksøkte Katharina Svanberg Loland var opptatt da Dagbladet forsøkte å kontakte henne.

IDYLLISK: Eiendommen Kalvetangveien 89 ligger idyllisk til ved vannet på Nøtterøy.
FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
IDYLLISK: Eiendommen Kalvetangveien 89 ligger idyllisk til ved vannet på Nøtterøy. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer