OSLO HAVN: Store verdier forvaltes av Oslo Havn KF, som er eid av Oslo kommune. Her fra konteineranlegget på Ormøya i Oslofjorden.  Foto: Øistein Norum Monsen.
OSLO HAVN: Store verdier forvaltes av Oslo Havn KF, som er eid av Oslo kommune. Her fra konteineranlegget på Ormøya i Oslofjorden. Foto: Øistein Norum Monsen.Vis mer

Tapte millionoppdrag: Overrasket over koplingen mellom havnedirektøren og anbudsvinner i Hodejegerne

Konkurrentene er sinte og kontrollutvalget varsler sak etter at det ble kjent at havnedirektør grep inn i anbudskonkurranse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Havnedirektør Anne Sigrid Hamran avgjorde i praksis en anbudskonkurranse om rekruttering av ny ledergruppe i Oslo Havn da hun ga sin styrekollega gjennom to år, Åge Petter Christiansen, plusspoeng for «personlig egnethet».

Mens representantene for 22 rekrutteringsselskaper alle fikk strykkarakteren 0,2 på kriteriet «personlig egnethet» ga havnedirektøren full pott til sin styrekollega, hele 2,0 av 2 mulige poeng.

Dermed vant Christiansen og selskapet Hodejegerne oppdraget om å rekruttere ny toppledelse til Oslo Havn, et oppdrag som var verdt 1,5 millioner kroner.

Etter å ha lest anbudsprotokollen hvor havnedirektørens vurdering av personlig egnethet blir utslagsgivende, varsler kontrollutvalgsleder Ola Kvisgaard (H) at han vil undersøke saken nærmere.

- Kriteriet om personlig egnethet er påfallende evaluert. Det er det helt umulig å ikke være enig i, sier Kvisgaard til Dagbladet. Han vil nå ta saken opp i kontrollutvalget.

- Veldig overrasket

Dagbladet har snakket med flere av dem som kjempet om kontrakten tilbake i 2013, som blir overrasket over det de hører.

En av dem er Rune Frøyslie i rekrutteringsselskapet DE4 Search & Consulting. Som en av fem som gikk videre til sluttforhandlinger var selskapet i toppsjiktet blant leverandørene som konkurrerte om oppdraget.

Etter hva Dagbladet forstår ble de vurdert bedre enn Hodejegerne på både pris og kvalitet, men tapte altså på grunn av at havnedirektøren mente at styrekollegaen var bedre personlig egnet.

OVERRASKET: Rune Frøyslie er en av 22 konkurrenter som fikk bunnscore på kriteriet «personlig egnethet».
OVERRASKET: Rune Frøyslie er en av 22 konkurrenter som fikk bunnscore på kriteriet «personlig egnethet». Vis mer

- Det er nærliggende å tenke at her er det personlige relasjoner som har avgjort, sier Frøyslie til Dagbladet.

- Jeg er veldig overrasket over denne koplingen dere nå har funnet, for jeg har aldri hørt om at kunder og hodejegere sitter i styrene med hverandre.

- Det er jo ikke noe morsomt å høre, men kanskje vi må ta innover oss at slike ting også skjer i vår bransje, sier Frøyslie videre.

- Dette tar jeg personlig

- Jeg husker at vi drøftet avslaget fra Oslo havn med undring. Etter siste forhandlingsmøte satt vi igjen med et inntrykk av at vi var vurdert best på flere områder. Men vi valgte likevel å akseptere avslaget, sier Frøyslie.

Han reagerer kraftig på opplysningen om at hans personlig egnethet - i likhet med representantene fra de 21 andre konkurrentene som tapte - ble vurdert til å være 0,2 på en skala fra 0 til 2.

- Dette tar jeg personlig. Det må jeg si, dette blir jeg oppbragt over. Dette handler om vår integritet og vår troverdighet. Jeg kjenner at jeg ikke blir noe særlig glad for å høre dette, sier Frøyslie.

Han har aldri før opplevd at personlig egnethet er et kriterie som blir avgjørende i en anbudskonkurranse.

- Hvis personlig egnethet kan skaleres, så vil jeg veldig gjerne vite hvordan man gjort det i praksis, sier Frøyslie. Han kan ikke utelukke at de er ferdig med saken:

- Nå må jeg ta en fot i bakken med de andre partnerne, og så får vi vurdere hvordan vi håndterer denne saken videre. Men jeg er glad for at Dagbladet har gravd opp denne saken, hvis ikke hadde vi aldri fått vite om den.

- I samsvar med praksis

Anne Sigrid Hamran sluttet som havnedirektør i februar i år. Både hun og hodejeger Christiansen avviser overfor Dagbladet at det har vært noe annet enn en profesjonell relasjon dem i mellom. Hamran har ikke besvart våre spørsmål om denne saken.

Til NRK sier Hamran at hun ikke lenger jobber for Oslo havn, og at det er de som må kommentere saken.

Dagbladet har vært i kontakt med Oslo Havn, og de gir på sin side uttrykk for at det i dag er vanskelig for dem å kommentere saken.

- Ingen av de som har vært involvert i denne anskaffelsen jobber i Oslo Havn lenger, sier fungerende havnedirektør Åsa K. Nes til Dagbladet.

Hun opplyser at videre at de som jobber i Oslo Havn i dag ikke har kunnskap om valget av Hodejegerne utover de opplysningene som fremgår av anbudsdokumentene som Dagbladet har fått innsyn i. Dokumentene forteller ikke om uregelmessigheter, ifølge Nes.

- At en aktør har fått toppskår på personlig egnethet og de andre har fått svært lav skår er etter vår forståelse i samsvar med praksis etablert i kommunen. Ut fra foreliggende dokumentasjon vi har i saken kan vi ikke se at det har vært brudd på våre retningslinjer, sier hun.

Kontrollutvalgsleder Ola Kvisgaard (H) har lest den samme dokumentasjonen, og vurderer faktaene annerledes.

- Med mindre det er en feil i protokollen, så gir den grunnlag for å stille spørsmål. Når én person har fått 2,0 poeng mens de 22 andre leverandørene fikk 0,2 - da lurer jeg på om vurderingen som ble gjort var reell, sier han til Dagbladet.

- Det er påfallende at en har fått toppscore mens alle andre har fått bunnscore, utdyper Kvisgaard.

VIL SJEKKE: Kontrollutvalgsleder Ola Kvisgaard (H). Foto: Oslo kommune.
VIL SJEKKE: Kontrollutvalgsleder Ola Kvisgaard (H). Foto: Oslo kommune. Vis mer

- Ut fra de opplysninger jeg har blitt kjent med via Dagbladet vil jeg nå løfte saken inn i kontrollutvalgets møte over påske.

- Jeg vurderer sannsynligheten for at kontrollutvalget ber kommunerevisjonen i Oslo om å gjøre noen undersøkelser omkring denne saken som ganske stor.

- Er det brudd på retningslinjer og ting skjer som potensielt kan skade kommunens omdømme, så må forholdene undersøkes. Jeg sier ikke at det er tilfelle her, men det er sannsynligvis grunn til å bruke noe tid på å undersøke denne saken.

- Høres ikke tillitsvekkende ut

Dagbladet har snakket med en annen leverandør som konkurrerte om oppdraget. Også de hadde et tilbud som Oslo Havn i utgangspunktet vurderte å være bedre på både pris og kvalitet enn tilbudet fra Hodejegerne.

Vedkommende reagerer også med undring over opplysningen om at Åge Petter Christiansen og Anne Sigrid Hamran hadde sittet i samme styre i to år da førstnevnte vant millionkontrakten for Oslo Havn.

- Nei, vet du hva, hvis hun har gjort den vurderingen om personlig egnethet alene, da er det ikke mye vi kunne gjøre med det, sier vedkommende, som ikke ønsker å stå frem med navn.

- Hadde dere noen reell sjanse her?

- Nei, det hadde vi selvfølgelig ikke. Dette her høres ikke tillitsvekkende ut.