ANKER: Privatetterforsker Harald Olsen saksøkte Dagbladet for ærekrenkelser og tapt. Nå anker han videre.   Foto GRØNNING/TORBJØRN Dagbladet
ANKER: Privatetterforsker Harald Olsen saksøkte Dagbladet for ærekrenkelser og tapt. Nå anker han videre. Foto GRØNNING/TORBJØRN DagbladetVis mer

Tapte mot Dagbladet

Privatetterforsker Harald Olsen tapte på alle punkter i søksmålet mot Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| - Jeg har hele veien hatt god samvittighet i denne saken, men man vet aldri helt hvordan retten vil konkludere. Derfor er jeg utrolig glad for at de har gitt oss en fullstendig seier, sier sjefredaktør i Dagbladet, Lars Helle.

5. januar 2007 skrev Dagbladet «- Jeg oppfatter Olsen som en ynkelig bedrager». To dager seinere, i en ny sak, skrev avisa «- Namsmannen i Asker har opplyst at Olsen har ført alle verdier over på kona.» Utgangspunktet for sakene var å rette et kritisk søkelys mot private etterforskere. Utsagnet om at Olsen ble oppfattet som en ynkelig bedrager, kom fra faren til fetteren i Birgitte Tengs-saken. Olsen bisto fetterens familie, men havnet etter hvert i konflikt med dem om betaling.

- Fri meningsbrytning
Dagbladets saker fikk Olsen til å reagere kraftig. Han saksøkte Dagbladet, daværende sjefredaktør Anne Aasheim og journalistene Gunnar Hultgreen og Per Arne Solend. Han krevde at utsagnene ble erklært døde og maktesløse samt en erstatning. Oslo Tingrett har behandlet saken og dommen er helt entydig. Olsen har tapt på alle punkter. Han må også betale saksomkostninger på 423 000 kroner.

Tingretten mener Dagbladet er i sin fulle rett til å trykke utsagnene.

- Det er interessant at tingretten fastslår at Olsen ikke er beskyldt for noe straffbart, men at det dreier seg om kritikk mot hans handlemåte overfor familien, sier Dagbladets advokat, Frode Elgesem.

Han mener Dagbladet har arbeidet grundig med saken.

- To journalister har brukt betydelig tid både sammen med familien til fetteren til Birgitte Tengs og med andre kilder. Dessuten har de gitt rikelig med tilsvarsrett til Olsen.

Helle mener saken dreier seg om pressens anledning til å gå inn i debatter.

- Det er viktig at vi kan gå inn i sånne saker som dette. Det er en del av den frie meningsbrytning, sier Helle.

-Åpenbart gal
Selv om tingretten er klar i sin tale, er ikke saken avsluttet. Olsen vil anke videre til lagmannsretten.

- Dommen er åpenbart gal, og den vil bli anket. Tingretten synes å mene at fordi det framsettes kritikk så må man finne seg i å bli beskyldt for straffbare handlinger. Det er åpenbart i strid med gjeldende rettspraksis, sier Olsens advokat, Per Danielsen, til Dagbladet.

Dagbladets advokat har liten tro på at Olsen vil vinne fram med anken.

- Jeg mener det er veldig vanskelig for Olsen å vinne fram her. Tingretten har vurdert om kritikken mot Olsen var begrunnet fra familiens side og kommet til at den var det. Dagbladet har videreformidlet denne kritikken, sier Elgesem.