Tapte mot Tiedemanns

For tredje gang fikk Robert Lunds enke beskjed om at mannen hennes hadde seg sjøl å skylde for kreftsykdommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er veldig overrasket, men samtidig lettet over at saken er avsluttet. Det har vært fire harde år. Nå skal vi i familien slappe av, sa Robert Lunds datter Jorun til NTB før hun brøt sammen i gråt.

En enstemmig Høyesterett avviste i dag anken fra Robert Lunds enke, Unni Lund. Robert Lund fikk påvist lungekreft i 1996 etter mer enn 40 års røyking, og gikk til erstatningssak mot Tiedemanns Tobaksfabrik AS. Tiedemanns ble frifunnet i Orkdal herredsrett i oktober 2000. Lund døde et par uker før dommen falt.

Jorun Elisabeth Lund var i Høyesterett sammen med sin to år eldre søster, Kjersti Lund Olsen. Hennes mor og bror Olaf var hjemme.

- Vi er meget tilfreds med dommen. Dette setter en stopper for at vi må gå i retten i fremtiden for å forsvare oss mot tilsvarende påstander. Tiedemanns kan leve godt med å betale sine egne saksomkostninger. Beskyldningene om at vi ville drive Robert Lunds enke fra gård og grunn er medieskapt, sier informasjonsdirektør Jan Robert Kvam i Tiedemanns til NTB.

Tre tap

I to tidligere rettsinstanser har Tiedemanns Tobaksfabrikk vunnet fram med sitt syn. Kreftsyke Robert Lund gikk til sak mot tobakksprodusenten og krevde erstatning for skadene han pådro seg etter et langt liv med røyking. Robert Lund døde før dom falt i saken, men enken Unni har kjørt saken videre. To ganger tidligere har hun tapt. I tillegg har tobakksfabrikken fremmet krav om 9,1 millioner kroner for å dekke salærkravene til sine dyre advokater, men Høyesterett slo fast at hver av partene må betale sine egne saksomkostninger.

I går innrømmet Tiedemanns at deres sigaretter er avhengighetsskapende, og viste også en skrekkliste på hvilke kjemikalier røyken inneholder. Likefullt er Høyesterett enig med Tiedemanns i at farene ved sigarettrøyking var vel kjent i 1953 da Robert Lund begynte å røyke.

Retningsgivende

Dommen som falti dag, vil danne presedens for tilsvarende saker i resten av Europa. Derfor var også advokater fra flere kjente tobakksprodusenter til stede under rettssaken.

Det var også Norges mest kjente tobakksprodusent, Johan Henrik Andresen (72), fjerde generasjon Andresen som fortsatt har kontor i bedriftens lokaler i Johan H. Andresens vei på Hasle.

Andresen-familien solgte den tradisjonsrike bedriften til Skandinavian Tobakskompagni (ST) i 1998, men Andresen junior eier nå 17,2 prosent av ST-konsernet der han også sitter i styret.

Både far og sønn merker hvordan rammevilkårene for produksjon av rulletobakk og sigaretter har blitt stadig vanskeligere i Norge, seinest i forbindelse med statsbudsjettet der regjeringen ønsker å øke prisen på tobakksprodukter. Begge har likevel til salt i maten.

Senior hadde i fjor en inntekt på 18,4 millioner og en formue på 75,6 millioner, mens junior på 42 år tjente 1,3 millioner og hadde en formue på 13,5.

Men de tallene kamuflerer at familien Andresen i fjor mottok 172 millioner i aksjeutbytte fra ST-konsernet.

TAPTE: Robert Lund tapte kampen mot kreften. Kona Unni har tapt tre ganger i rettsvesenet.