Tapte mot USAs ambassade

Vern Husebyskogen vurderer å ta saken til Høyesterett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Motstanderne av å plassere USAs ambassade på Huseby i Oslo har tapt også i Borgarting lagmannsrett.

Ambassademotstanderne saksøkte staten og Oslo kommune for å få kjent ugyldig vedtaket om at USA kan bygge ny ambassade i Husebyskogen. Aksjonistene tapte i Oslo tingrett, og nå har lagmannsretten stadfestet dommen, melder NRK.

Oslo bystyre sa i desember 2005 ja til bygging av USAs nye ambassade i Husebyskogen. Men i ettertid viste det seg at kommunens plan- og bygningsetat hadde gjort en saksbehandlingsfeil da saken ble forberedt til politisk behandling. Loven krever at det måtte gjøres konsekvensutredning, noe som ikke ble gjort.

- Ugyldig vedtak

Ambassademotstanderne, med Aksjon Vern Husebyskogen i spissen, mente derfor at bystyrets vedtak var ugyldig. Blant annet var ikke terrorfaren godt nok belyst, mente motstanderne, som valgte å ta saken til retten, der de nå har tapt to ganger på rad.

Motstandernes eneste lyspunkt er at de i tingretten slipper å betale sakskostnader til staten og Oslo kommune. Derimot må de ut med 500.000 kroner i sakskostnader for lagmannsrettens behandling av saken.

Aksjon Vern Husebyskogens leder Margrethe Geelmuyden vil ta stilling til en eventuell anke til Høyesterett etter å ha sett på saken sammen med aksjonistenes advokat.


Byrådet lettet

Byrådet i Oslo uttrykker glede over lagmannsrettens behandling av saken.

- Jeg håper at alle nå kan akseptere de politiske vedtakene i saken, og at vi kan legge striden bak oss, slik at flyttingen av USAs ambassade kan skje i tråd med bystyrets vedtak, sier byråd for byutvikling Merete Agerbak-Jensen.

SLIK KAN DEN BLI: Slik ser ønsker den amerikanske ambassaden at det nye bygget på Hovseter skal se ut. Tegningen er fra 2005 Arkivfoto: Scanpix
SLIK KAN DEN BLI: Slik ser ønsker den amerikanske ambassaden at det nye bygget på Hovseter skal se ut. Tegningen er fra 2005 Arkivfoto: Scanpix Vis mer

Hun mener at lagmannsrettens enstemmige kjennelse slår fast at Oslo kommune har opptrådt på en korrekt måte i spørsmålet om plasseringen av USAs ambassade.


Glede i ambassaden

- Kommunen har oppfylt utredningsplikten både når det gjelder tomtealternativer, sikkerhet og miljøkonsekvenser, sier Agerbak-Jensen.

Ved USAs ambassade puster de også lettet ut.

- Ambassaden er glad for rettens avgjørelse. Vi ser fram til en raskest mulig administrativ prosess og godkjennelse av vår søknad om rammetillatelse. Vi ser fram til å bli gode borgere og naboer i et nytt ambassadebygg på Huseby, opplyser medierådgiver Marit Andersen til NTB.


Sikkerhetshensyn

USAs nåværende ambassade i Oslo har holdt til i Henrik Ibsens gate siden 1959. USAs myndigheter ønsker å flytte ambassaden fra Oslo sentrum på grunn av sikkerhets- og kapasitetshensyn.

Også i London ønsker USA å flytte ambassaden til en mindre sentral del av hovedstaden av sikkerhetshensyn. Britiske medier meldte fredag at amerikanske myndigheter vil bygge ambassaden på en tomt i Nine Elms i bydelen Wandsworth sør for elva Themsen. I dag ligger USAs ambassade i London ved Grosvenor Square, ikke langt fra Hyde Park og Oxford Street.
(NTB)

Tapte mot USAs ambassade