Tapte én million

Først tapte journalist Tor Inge Vormedal én million kroner på aksjer i Nethouse. Så bidro den samme aksjehandelen til at han måtte slutte i finansbladet Kapital.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det har vært et dårlig år, sier Vormedal til Dagbladet. Han har tidligere i høst fått sterk kritikk for sin påståtte rolle i skandalen rundt overprisingen av barberhøvelaksjen Ruud & Rye.

Dagbladet kan i dag avdekke at Vormedals uformelle rådgiver i den tapsbringende Nethouse-handelen var den kjente investoren Thomas Øye.

Vormedal sier at han skrev artikler i Kapital om Øye i den perioden han mottok aksjetips fra ham.

Han avviser at forholdet ga ham habilitetsproblemer som journalist.

Rolleblanding?

I går begynte namsretten behandlingen av søksmålet Vormedal anla mot Dagens Næringsliv (DN) etter avisas reportasje 16. september i år. Der avslørte DN at aksjepushere lurte småsparere til å kjøpe nesten verdiløse aksjer i Ruud&Rye. Vormedal forlanger at avisa dementerer det han tolker som en korrupsjonsanklage.

DN-artikkelen utløste en intern gransking i Kapital: Formålet var å kartlegge Tor Inge Vormedals aksjehandler de siste årene. Kapitals journalister har anledning til å investere i aksjer, så lenge handelen registreres i bladets aksjeprotokoll og journalistene ikke skriver om de aktuelle selskapene eller påvirker andre journalister til å gjøre det.

Kapitals redaktør Trygve Hegnar, som vitnet i retten, forklarte at en rekke uheldige forhold i sum bidro til at han ønsket at Vormedal forlot Kapital. Ifølge Vormedal er ett av stridsspørsmålene nettopp om Nethouse-handelen ble registrert i henhold til regelverket.

- Surt

- Jeg mener jeg har bevist at handelen ble registrert i henhold til regelverket. Det er sjølsagt surt at den samme aksjeposten bidro til at jeg tapte nærmere en million kroner, sier Vormedal til Dagbladet.

Det var i februar i år Vormedal kjøpte Nethouse-aksjene, like etter begynte kursen å falle.

I namsretten i går bestred sjefredaktør i Dagens Næringsliv, Amund Djuve, på det sterkeste at avisa hadde kommet med korrupsjonsanklager:

DNs prosessfullmektig, advokat Cato Schiøtz, la fram dokumenter som viste at Vormedal sikret seg en gjenkjøpsavtale på Ruud&Rye-aksjene han kjøpte gjennom Aker Brygge Invest. Dermed ble handelen i realiteten risikofri.

- Det er utrolig at en journalist binder seg til sine kilder på en slik måte. Dette er smøring, tordnet Schiøtz.

DÅRLIG HANDEL: Journalist Tor Inge Vormedal bekreftet i går at han tok imot aksjetips fra investoren Thomas Øye. Vormedal skrev artikler om Øye i Kapital. Her er Vormedal fotografert i namsretten med sin prosessfullmektig, advokat Per Danielsen.