Tapte søksmål om feilbehandling av borrelia-infeksjon

Eivind Markhus (42) ble ikke lam av flåttbitt, mener retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Dagbladet.no har fulgt saken til tidligere Strømsgodset-spiller Eivind Markhus (42), som har saksøkt staten for feilbehandling etter at han har blitt fullstendig lenket til rullestolen. Norske leger har gitt ham diagnosen ALS (amyotrofisk lateralsklerose), en nervesykdom med dødelig utgang. Utenlandske eksperter har avdekket en aktiv borreliainfeksjon i kroppen hans som etterlikner ALS. Borreliainfeksjonen stammer fra et flåttbitt i 2000.

I dommen fra Oslo tingrett, som kom i går, tapte Eivind Markhus fullstendig. Han må også betale Pasientskadenemdas saksomkostninger.

- Dommen medfører at flere menneskeliv kan gå tapt. Dette pga at personer blir satt i feil diagnosebås. Jeg skylder på motpartens sakkyndige som ikke ville ta til seg det ledende norske og internasjonale borreliaeksperter fortalte. Når tingretten og helsevesenet ikke tar ansvar, kan ikke jeg sitte å se på det, så jeg anker, skriver Eivind Markhus til Dagbladet.no.

Kritiserer utenlandsk lege

- Jeg synes dommen illustrerer et generelt problem, nemlig hvor vanskelig det er å føre rettssaker når Rikshospitalet er involvert. Få norske leger tør å gå imot Rikshospitalet, og det synes jeg er et rettssikkerhetsproblem, sier Markhus\' advokat Edmund Asbøll til Dagbladet.no.

Retten legger nemlig til grunn at tre uavhengige, norske medisinsk sakkyndige og legene på Buskerud Sentralsykehus og Rikshospitalet etter grundige utredninger entydig har fastslått at ALS er den mest sannsynlige årsaken til hans plager, og at den ikke er forårsaket av nevroborreliose. Eivind mener at han neppe hadde sittet i rullestol i dag, hvis sykehuset hadde gitt ham en langvarig, kraftig antibiotikabehandling for borreliainfeksjon da han ble syk.

Norske leger ga Markhus diagnosen ALS, og mente at han bare hadde tre-fire år igjen å leve. I USA ble han gitt intravenøs antibiotikabehandling. Dette bremset ALS-utviklingen, slik at han har gjort legenes dødsdom til skamme.

- Jeg er ikke i tvil om at livet mitt er reddet av utenlandsk ekspertise. Til tross for omfattende internasjonal dokumentasjon har forholdet mellom borrelia og ALS til nå vært fullstendig ukjent for norske borreliaeksperter, har Eivind Markhus uttalt til Dagbladet.no tidligere.

Men retten satte spørsmålstegn ved de utenlandske ekspertene, og kritiserte Markhus\' amerikanske lege dr. Burrascano.

«Han stilte diagnosen på for tynt grunnlag og foreskrev en useriøs behandling uten forankring i anerkjent medisinsk viten og som heller ikke virket», slår retten fast.

- Dommen viser at retten ikke tør å se utenfor landets grenser, sier advokat Asbøll.

Oppsøkt av norske leger

I de innledende prosedyrene i rettssaken trakk advokaten fram to utenlandske sakkyndige som begge mener riktig behandling kunne reddet Markhus\' helse.

- Hadde dette vært snakk om en ALS-sykdom som ikke er forårsaket av en nevroborreliose etter flåttbitt, skulle Eivind Markhus vært død for lenge siden. At han lever, viser at behandlingen han fikk for nevroborreliose i USA i 2003 virket, sa doktor David Martz i Oslo tingrett.

Men i sitt innledningsforedrag i tingretten i dag avsluttet Pasientskadenemndas prossesfullmektige, advokat Felix Lous, med å påpeke at det er praksis at «saken skal vurderes etter norsk medisin». Dette synet var altså det som nådde fram i retten.

Likevel har advokat Edmund Asbøll opplevd støtte fra flere norske leger etter at saken ble kjent gjennom media.

- Det har ringt flere norske leger som støtter Markhus\' syn. Hvis det blir en ny runde i retten om dette, er jeg ikke sikker på om det blir samme utfall som nå, sier Asbøll.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer