Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tapte sparepengene etter gratis taksjekk

Ekteparet Hans I. Jacobsen (73) og Sidsel Bauck (75) svarte på en annonse for gratis taksjekk, og endte opp med ei regning på 570 000 kroner uten at arbeidet ble gjort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SANDEFJORD (Dagbladet): Nå er håndverkeren Cato Oliversen (24) siktet for grovt bedrageri. Ekteparet er ikke de eneste som har klaget på 24-åringen fra Sandefjord. I løpet av fire år som taktekker er han dømt for bedrageri, politianmeldt en rekke ganger og har til stadighet måttet møte i forliksrådet for å rydde opp i økonomiske konflikter. Fellesnevneren er ofte at kundene er eldre mennesker som bor i eneboliger. Oppgjøret har blitt betalt kontant i konvolutter, og arbeidet har ikke blitt ferdigstilt.

Oliversen er bedragerisiktet og er nå under etterforskning i to ulike politidistrikter. Det mest alvorlige tilfellet er fra Bestum på Oslos vestkant.

Skrev kontrakt

Mai 2004: 73 år gamle Hans Irmann Jacobsen har akkurat solgt frimerkesamlinga si på auksjon for 750000 kroner. Han og kona Sidsel Bauck har gått av med pensjon. Gjennom hele livet har de jobbet med mennesker. Han som rektor ved skolen i Oslo kretsfengsel. Hun som fagforeningsleder i Handel og kontor og i Arbeiderpartiet. Pengene de nå hadde til rådighet skulle de bruke på en god pensjonisttilværelse. Samtidig plager det dem at det er noen løse plater på taket. De bestemmer seg for å svare på en annonse i Dagsavisen der et firma tilbyr gratis taksjekk.

- Det kom to personer fra firmaet som virket kjekke. Vi skrev kontrakt og kort tid etter kom det noen og startet arbeidet, sier Hans Irmann Jacobsen.

Like etter at firmaet var på plass, kom også Cato Oliversen til eiendommen. Han tok direkte kontakt med det eldre ekteparet, og presenterte et skrekkscenario for dem.

- Han sa at huset var i ferd med å råtne opp. Det var ikke måte på hva som måtte gjøres. Vi ble selvsagt redde. Det var jo hjemmet vårt han snakket om, sier Sidsel Bauck.

Fikk kontant oppgjør

I løpet av 12 dager skal håndverkeren ha mottatt tilsammen 570000 kroner fra det eldre ekteparet. Samtidig undret de seg over at det var så lite arbeid som ble gjort.

- Han snakket mye om hvor lenge han hadde vært i bransjen og at familien var håndverkere. Når min mann tok trikken ned til banken, satt han inne sammen med meg og snakket. Han fortalte at det var mennesker som hadde lurt ham, og at han derfor trengte forskudd slik at han kunne hente ut materialer, sier Sidsel Bauck.

Ekteparet stusset også over at håndverkeren ikke hadde lommebok.

- Når han mottok penger lagde han små ruller som han puttet i ulike lommer. Da vi spurte om hvorfor han ikke brukte lommebok bare lo han, forteller ekteparet.

- Hvordan kunne dere betale ut så mye penger?

- Vi undret jo, men samtidig trodde vi på ham. Vi ønsket at arbeidet skulle bli gjort, og vi håpet i det lengste på at de skulle komme i gang. Vi ser nå at det ikke var så lurt.

- Tok tilbake kvitteringer

For hver gang ekteparet betalte penger, skal de ha mottatt en håndskreven kvittering. Disse skal imidertid håndverkeren ha samlet inn, angivelig fordi at hans sekretær skulle skrive en samlet kvittering på alle innbetalingene.

- Vi mottok det vi trodde var en samlekvittering, sier Hans Irmann Jacobsen.

Først da ekteparets datter ble oppmerksom på hva som hadde skjedd oppdaget de at det på den nye kvitteringen stod det «avtalt pris» og ikke «betalt pris».

- Heldigvis har jeg ført et sideregnskap over alle utbetalingene vi har gjort. Pengene har vi tatt ut fra vår sparekonto i banken, og vi fortalte også de bankansatte hva vi skulle bruke pengene til, sier Sidsel Bauck.

I ettertid føler ekteparet seg dumme. I begynnelsen vegret de seg for å fortelle hva som hadde skjedd.

- Det er klart at dette ikke er morsomt. Dette var penger vi skulle bruke til noe helt annet, sier de.

Verdiløst arbeid

Da ekteparets to døtre fikk vite om saken, gikk de til politiet. Det ble levert anmeldelse mot håndverkeren, som nå er siktet for grovt bedrageri. Samtidig har familiens advokat tatt ut stevning mot selskapet som hadde annonsen i Dagsavisen. En takstmann har slått fast at arbeidet som er gjort på eneboligen er mer til skade enn det er til hjelp. Han skriver i sin befaringsrapport at ekteparet må regne med utgifter for å få huset tilbake i den stand som det var før håndverkerne ble engasjert. Dette synes ekteparet er tungt.

- Vi har ikke pengene, og hadde i det minste håpet at det lille arbeidet som var gjort hadde litt verdi, sier ekteparet.

Døtrene er oppgitt over at foreldrene er blitt lurt.

- Dette er egentlig bare en trist historie. Mine foreldre har alltid hatt tillit til andre mennesker, og det er vondt at dette har blitt utnyttet. Samtidig er det også viktig å advare andre, slik at de ikke går i den samme fella, sier datteren Tine Bauck Dahl.

Skuffet over politiet

Selv om politiet har tatt ut siktelse mot håndverkeren, er familien også overrasket over hvordan politiet har håndtert saken.

- Vi anmeldte dette 9. juli i år, og føler at vi har fått lite informasjon om hvordan vi burde gå frem, og hva vi kan gjøre for å sikre verdier slik at tapet ikke blir så stort, sier Bauck Dahl.

Familiens advokat har nå måttet ta seg av den delen av saken.

- Vi har forgjeves prøvd å få en dialog med de involverte selskapene, men har ikke klart det. Vi har derfor valgt å ta ut sivilt søksmål mot det første selskapet som var på eiendommen. Når det gjelder Oliversen er det en bedrageri-sak hvor vi må avvente politiets etterforskning, sier advokatfullmektig Per Eirik Olsen i advokatfirmaet Hjort.

Politiadvokat Hilde Mjønes Nielsen i Oslo politidistrikt bekrefter at Oliversen er siktet for grovt bedrageri.

- Siktede er avhørt i Sandefjord, men saken er ikke ferdig etterforsket, opplyser politiadvokaten.

<P>BETALTE STORE SUMMER: Ekteparet Hans I. Jacobsen (73) og Sidsel Bauck (75) forteller at de i begynnelsen hadde et intrykk av hånedverkeren fra Sandefjord. De forteller at de gjentatte ganger gav han forskudd kontant, men at arbeidet sldri kom skikkelig i gang.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media