TAPSSLUK: Wayne's coffee har ikke vært noen stor suksess for de nye eierne. Foto: Ivan Kverme/Finansavisen.
TAPSSLUK: Wayne's coffee har ikke vært noen stor suksess for de nye eierne. Foto: Ivan Kverme/Finansavisen.Vis mer

Kafékjeden Nord:

Tapte stort på å ta over Wayne’s Coffee

Kafékjeden Nord tok over seks Wayne’s-filialer i november i fjor. Nå vil de kvitte seg med flere av dem.

(Finansavisen): Wayne’s Coffee hadde vært et tapssluk for eierne i flere år da det ble kjent at hovedaksjonær Selvaag Invest i driftsselskapet Pacamara drift trakk seg ut i november i fjor.

11 av kafeene ble overdratt til de svenske gründerne og driftsselskapet Wayne och Margareta’s Coffee AB, mens kafé- og bakerikjeden Nord tok over driftsselskapet som eide seks av Wayne’s Coffee-filialene.

I løpet av våren 2017 bygget Nord om syv filialer, og har ifølge Finansavisen tidligere oppgitt at de brukte mellom 3,5 og 4 millioner på å konvertere filialene fra Wayne’s.

Nå er to av dem, Nord & Vin på Solli Plass og Nord Grensen, lagt ut for salg. De to filialene ble etablert i henholdsvis mars og januar i år.

- Mye gammel moro

Nord & Vin selges for 400 000 kroner i tillegg til overtagelse av en leasingkontrakt med en restgjeld på 600 000 kroner pluss varelager, og Nord Grensen for 350 000 kroner pluss varelager, ifølge Finn-annonsene.

- Det var mye gammel moro i driftsselskapet vi kjøpte opp. Noen av husleiene var også eksepsjonelt høye, og vi klarte ikke tjene penger på enkelte av filialene. Som et lite selskap ser vi at vi er nødt til å nedskalere noe. Vi er i forhandlinger med Selvaag for å finne en god løsning, sier Joakim Strand, daglig leder i Nord-kjeden til Finansavisen.

Selv eier han 60 prosent av Pacamara drift og anser det som lite sannsynlig at de to filialene blir videreført hvis de ikke blir solgt.

I utgangspunktet ønsker eierne å kvitte seg med kaffebarene som har høyest husleie og har vist seg vanskeligst å drifte. De skal ifølge avisen ha fått bud på begge filialene.

- Det er ikke sikkert at vi skal kvitte oss med alle seks filialene. Vi vurderer mulighetene våre. Det viktigste for oss er å ta vare på alle ansatte, de gamle kaffebarene, bakeriet og brenneriet, sier han .

*I en tidligere versjon av denne artikkelen ble det brukt et bilde fra Nord og Natt på Tøyen i Oslo. Den er i dag ikke en del av kafekjeden Nord - men driver uavhengig.

Store tap

- Taper selskapet mye i år?

- Det er helt sikkert. Vi har ytt store kreditter og lånt inn fryktelig mye i Pacamara drift, for å få det til å gå rundt. Vi følte vi nærmet oss noe, men nå må vi kutte unna for å få selskapet til å tjene penger av seg selv, sier Strand til Finansavisen.

Hvor mye Nord-kjeden har tapt på å ta over Wayne’s Coffee-filialene er foreløpig usikkert.

- Gapte dere over for mye når dere tok over seks kaffebarer?

- Vi har gapt over mye ved å ta over et så stort selskap. Jeg var veldig optimistisk til at vi skulle lykkes der hvor Wayne’s hadde tapt mye, men vi overtok et gjeldstynget selskap med over 60 ansatte, som dessverre ble for krevende å snu, sier han.

Andre økonominyheter:

Fikk bitcoins for 50.000 låst på Bitcoins Norway
- Må ta seg betalt for å tjene penger
- Rentefesten vil vare lenge