Tapte striden om hemmelig agent

Statsadvokaten får ikke føre sitt kronvitne, den hemmelige politiagenten «Cato», i Munch-saken i Borgarting lagmannsrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette besluttet de tre juridiske dommerne i dag.

Politiagenten hadde skrevet en helt sentral rapport i Munch-saken, etter at han oppnådde kontakt med en 27-åring fra Moss. Etter hvert ble det angivelige svært god kontakt med de to, og drakk øl sammen.

Ifølge politiagenten fortalte 27-åringen at han hadde vært med på å begå Munch-ranet 22. august 2004.

Sammen med tiltalte Stian Skjold var han sjøl inne på museet bevæpnet med revolver, og røsket «Skrik» og «Madonna» ned fra veggen, etter det han skal ha fortalt til politiagenten.

Hoens rolle

Etter det Dagbladet får opplyst, skal også 27-åringen ha kommet med opplysninger om Bjørn Hoens påståtte rolle i ranet, opplysninger statsadvokatene gjerne ville presentere for juryen.

27-åringen døde imidlertid av en overdose i fjor høst, og han er aldri formelt avhørt av etterforskerne. Politiagenten, som statsadvokatene ikke vil avsløre navnet på, skrev imidlertid rapporter om møtene, og deler av samtalene er tatt opp på bånd.

Det var Munch-forsvarerne som protesterte heftig mot at politiagentens opplysninger skulle bli lagt fram i retten, og at politiagenten skulle kunne framstå anonymt som vitne i lagmannsretten. Ifølge forsvarerne var det ikke dette rettslig forsvarlig, blant annet ut fra prinsippet om såkalt kontradiksjon.

Toska-info

Etter et Dagbladet kjenner til, snakket 27-åringen også om David Toska. Ifølge lydbåndopptak uttaler 27-åringen til politiagenten at han hadde opplysninger som ville gi Toska forvaring.

De juridiske dommernes beslutning kan ikke bringes ikke for Høyesteretts kjæremålsutvalg.

Resultatet ble at statsadvokatene startet sin prosedyre om skyldspørsmålet i går ettermiddag. Dette betyr at Munch-saken bevismessig stort sett står på samme sted som under behandlingen i Oslo tingrett i fjor vinter.