Tapte telekamp, vant mobilmilliarder

Telenors fiendtlige raid mot det irske teleselskapet Esat Telecom slås tilbake. Likevel kan Tormod Hermansen smile i barten. Telenor har tjent seks milliarder kroner på vikingtoktet i Irland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For selv om det største norske oppkjøpsforsøket gjennom alle tider er slått tilbake av British Telecoms friske bud på drøyt 19 milliarder kroner for irske Esat, sitter Telenor langt fra tomhendt tilbake.

Årsaken er følgende: I 1996 begynte Telenor å kjøpe opp aksjer i Esats mobilvirksomhet Digifone. I dag eier Telenor 49,5 prosent av mobilselskapet - den investeringen er gull verdt.

Mangedoblet

Ifølge pressetalsmann Dag Melgaard har Tormod Hermansens menn brukt en snau milliard på oppkjøpene. Det angrer de ikke på i dag. Mobilselskapet er selve smykket i Esat Telecom.

Og vekstpotensialet er fortsatt enormt. Bare 30 prosent av irene har mobiltelefon, mot om lag 60 av alle nordmenn. Digifone kan regne med en eventyrlig vekst i landet som har Europas raskest voksende økonomi.

Ifølge konsulentselskapet Teleplan utgjør mobildelen av Esat minst 70 prosent av verdiene. Det verdsetter Telenors aksjer til nærmere sju milliarder kroner. Sagt med andre ord: Telenor får igjen seks- sju ganger så mye som selskapet har investert. Minst.

Voldsom satsing

Telenor har som strategi å vinne markeder internasjonalt. Målet er å bli en av de ti største mobiloperatørene i Europa og en betydelig aktør innen satellittkommunikasjon og globale fastnettjenester. Store investeringer er gjort i Tyskland, Østerrike, Ungarn og Russland. Også utenfor Europa, blant annet i Bangladesh og Malaysia, har Telenor brukt milliardbeløp.

Satsingen under Tormod Hermansens regime har vært enorm - resultatene har så langt stort sett vært gode.

Men det er forskjell på å kjøpe betydelige eierposter og å sluke eller sammenslå hele selskaper på tvers av landegrenser. Fusjonsbruddet med Telia viste det. Den vedvarende motstanden mot Telenors bud i Esat Telecom, understreker problemet ytterligere.