Tapte telekamp, vant mobilmilliarder

Telenors fiendtlige raid mot det irske teleselskapet Esat Telecom slås tilbake. Likevel kan Tormod Hermansen smile i barten. Telenor har tjent seks milliarder kroner på vikingtoktet i Irland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

For selv om det største norske oppkjøpsforsøket gjennom alle tider er slått tilbake av British Telecoms friske bud på drøyt 19 milliarder kroner for irske Esat, sitter Telenor langt fra tomhendt tilbake.

Årsaken er følgende: I 1996 begynte Telenor å kjøpe opp aksjer i Esats mobilvirksomhet Digifone. I dag eier Telenor 49,5 prosent av mobilselskapet - den investeringen er gull verdt.

Mangedoblet

Ifølge pressetalsmann Dag Melgaard har Tormod Hermansens menn brukt en snau milliard på oppkjøpene. Det angrer de ikke på i dag. Mobilselskapet er selve smykket i Esat Telecom.

Og vekstpotensialet er fortsatt enormt. Bare 30 prosent av irene har mobiltelefon, mot om lag 60 av alle nordmenn. Digifone kan regne med en eventyrlig vekst i landet som har Europas raskest voksende økonomi.

Ifølge konsulentselskapet Teleplan utgjør mobildelen av Esat minst 70 prosent av verdiene. Det verdsetter Telenors aksjer til nærmere sju milliarder kroner. Sagt med andre ord: Telenor får igjen seks- sju ganger så mye som selskapet har investert. Minst.

Voldsom satsing

Telenor har som strategi å vinne markeder internasjonalt. Målet er å bli en av de ti største mobiloperatørene i Europa og en betydelig aktør innen satellittkommunikasjon og globale fastnettjenester. Store investeringer er gjort i Tyskland, Østerrike, Ungarn og Russland. Også utenfor Europa, blant annet i Bangladesh og Malaysia, har Telenor brukt milliardbeløp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer