Tapte to mill. på nigeriansk mafia

TROMSØ (Dagbladet): Ønsket om å tjene raske penger gjorde at rådmann Guttorm Isaksen (49) i Kåfjord i Troms, havnet på Nigeria-galeien. Nå har han tapt nesten to millioner kroner og er avskjediget fra sin jobb. - Jeg stolte på mennesker jeg ikke burde stole på, sier Guttorm Isaksen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tromsø-mannen satt i en toppjobb. Men han ble smigret da det nigerianske brevet dukket opp i postkassen.

- Invester 21,5 millioner dollar for oss, du kan regne med en provisjon på 30 prosent! lød løftene.

Nigerianerne framsto med tyngde og profesjonalitet, her dreide det seg såvisst ikke om kyniske bakgårdssvindlere.

- Så ringte en nordmann og presenterte seg som mellommann. Han forlangte 50000 dollar for å opprette en dollarkonto for meg, forteller Isaksen.

- Og du var naiv og betalte?

- Ikke med en gang. Jeg sjekket mannen, og fant at han var rimelig solid, men noe uortodoks. Han klarte å overbevise meg til å betale et delbeløp - 50000 kroner, sier Guttorm Isaksen.

- Som gambling

Dermed var han fanget i karusellen og sendte mer og mer penger til mannen. Isaksen måtte låne store summer av en bekjent.

- Jeg forlangte å få kvittering, og fikk det. Mannen var ytterst verbal, jeg trodde virkelig det var substans i dette. Han understreket sjøl at svært mange nigerianske brev var falske. Jeg som lekmann kunne ikke skille de ekte fra de falske, det kunne han.

- Innbetalingene pågikk over en periode på ett år, hadde du ikke mistanke om at noe var galt?

- Det var som gambling. Noen spiller Lotto, jeg anså sjansen for å tjene kjappe penger som større ved å satse på Nigeria. Etterpåklokskap er den mest eksakte av alle vitenskaper. Men det er ikke noe å skryte av at man er blitt lurt, konstaterer Guttorm Isaksen.

Flere ganger brøt han kontakten med miljøet, men han ble alltid hentet inn igjen. I sommer var det slutt.

Tre søksmål

Han ble forelagt en alvorlig siktelse om svindel og skattefusk.

Forhørsretten avviste politiets begjæring om varetektsfengsling. I dag har politiet frafalt siktelsen, og saken er henlagt.

Nå forbereder Isaksen tre søksmål: Han stevner Kåfjord kommune for usaklig avskjedigelse og krever oppreisning samt jobben tilbake. Han vil saksøke politiet for urettmessig pågripelse og trakasserende behandling. Og han akter å anmelde nordmannen som var mellommann og stakk av med pengene.

- Politiet er for opptatt av påståtte nigerianske svindlere. De burde gå de norske partnerne nærmere etter i sømmene, mener Guttorm Isaksen.

Han mener det er for lettvint å stemple nigerianerne som bedragere.

- Vi som har satset penger på dette, er ikke hodeløse idioter. Situasjonen i Nigeria er litt russisk. Staten har ingen legitimitet i befolkningen. Jeg hadde kontakt med godt skolerte folk, de fleste titulerte seg som «doctor». De kan ha ulike grunner for å ville plassere penger i utlandet. Norsk moralisering nytter ikke, systemet i Nigeria er helt annerledes, det må vi ha respekt for. Men i dag er jeg ikke fristet til å ha mer kontakt med dette miljøet, sier Guttorm Isaksen.