TAR OVER:  Borgerligdemokratenes leder Petr Necas (45) tar over som statsminister i Tsjekkia på tross av av sosialdemokratene vant valget. FOTO: AFP/SCANPIX.
TAR OVER: Borgerligdemokratenes leder Petr Necas (45) tar over som statsminister i Tsjekkia på tross av av sosialdemokratene vant valget. FOTO: AFP/SCANPIX.Vis mer

Tapte valget - blir statsminister likevel

Sosialdemokratene vant i Tsjekkia, men ingen ville samarbeide.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
President Václav Klaus vil be høyrepolitikeren Petr Necas om å danne ny regjering i Tsjekkia.

Klaus kunngjorde selv dette i et fjernsynsintervju søndag, og opplyste at lederen for Borgerligdemokratene (ODS) vil få den formelle forespørselen mandag.

- Vi trenger en ny regjering av flere årsaker, sa Klaus.

Sosialdemokratene vant valget i Tsjekkia, men har ikke lykkes med å samle en regjeringskoalisjon.

Landets partipolitisk uavhengige statsminister Jan Fischer, som har styrt siden den forrige borgerlige koalisjonsregjeringen brøt sammen i mai 2009, gikk formelt av fredag.
Konservativ lege Petr Necas, som er lege av yrke, var arbeidsminister i årene 2006 til 2009. I april overtok han ledelsen i ODS, der han tilhører den konservative, kristne fløyen.

Klaus tar imot den 45 år gamle høyrepolitikeren på sitt kontor klokka 10 mandag, og gir ham da 30 dager på å danne en ny sentrum-høyreregjering.

ODC har oppnådd enighet med høyrepartiet TOP 09 og det sentrumsorienterte Samfunnspartiet om å danne regjering, og har da 118 av de 200 representantene i nasjonalforsamlingen i ryggen.
(NTB-AFP).