Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tapte votering om eggdonasjon: - Smertefullt

Venstre-profilen Abid Raja er redd barnets perspektiv glemmes og frykter summen av partiets vedtak mot barnløshet.

GLAD FOR VEDTAKET: Trine Skei Grande støtter vedtaket om å tillate eggdonasjon for enslige.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
GLAD FOR VEDTAKET: Trine Skei Grande støtter vedtaket om å tillate eggdonasjon for enslige. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Venstre gikk i dag inn for å tillate eggdonasjon for enslige. De har tidligere vedtatt sæddonasjon for enslige og altruistisk surrogati der det ikke foregår en betaling til kvinnen som bærer fram barnet.

TAPTE: Abid Raja stemte mot eggdonasjon for enslige.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
TAPTE: Abid Raja stemte mot eggdonasjon for enslige. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Venstres Abid Raja var en av dem som kjempet mot vedtaket, men tapte. Det synes han er vanskelig.

- Jeg mener summen av det vi har vedtatt på området er blitt veldig vanskelig. Det er det mest smertefulle å ha med seg hjem fra landsmøtet, sier han til Dagbladet.

- Glemmer barnet

I debatten i landsmøtesalen sa Raja blana annet.

- Vi har alt vedtatt altruistisk surrogati, vi har vedtatt sæddonasjon og med eggdonasjon for enslige kan person A, mottak et egg fra en person B, sæd fra person C og person D kan bære fram barnet.

Til Dagbladet sier Raja at er redd for at barnets perspektiv glemmes.

- Jeg engstelig for at i kappløpet om de voksnes rettigheter og behov er vi i ferd med å glemme barnets perspektiv. Det går kanskje bra med de fleste, men det er ikke sikkert det går bra med alle, sier han.

- Teknologien finnes

Venstre-leder Grande er derimot glad for vedtaket.

- All denne teknologen finnes allerede i dag, den kan hentes i utlandet. Jeg mener at den eneste måten å ivarta barnets rettigheter på, er å sørge for at dette skjer i lovlige rammer i Norge som sikrer barna de rettighetene et barn skal ha, og til å kjenne sitt biologiske opphav, sier Ventre-lederen som ikke tok ordet under debatten i landsmøtesalen.

Det gjorde imidlertid Unge Venstre-delegat Anna Dåsnes.

- Venstre er Norges liberale parti, og jeg mener at folk skal få leve livene sine slik de vil, så lenge de ikke skader andre eller skader samfunnet. Mange ufrivillig barnløse opplever stor sorg. Å kunne få barn i en livssituasjon som passer deg, mener jeg er en kamp som Venstre bør ta. Det tror jeg også gir den beste oppveksten for barna.

- Du skal ikke plage andre, du skal være grei og snill. Og for øvrig skal du få gjøre med livmora di, som du vil, avsluttet hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!