Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tar 350.000 kroner pr. time

Gro Harlem Brundtlands gode råd er dyre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gro Harlem Brundtland (68) har skjult langt mer enn Pepsi-konsernets honorarer i sitt skatteeksil i Frankrike. Også Gros inntekter som internasjonal foredragsholder beskattes der, uten den offentligheten som hører til de norske skattelistene. Når Gro nå må svare Nav på hvor store inntekter hun har, må hun også rapportere hvor mye hun tjener på å selge historien om sin tid som statsminister i Norge og generaldirektør i Verdens helseorganisasjon. Og Gro er en godt betalt foredragsholder.

Hennes agent, firmaet Celebrity Speakers i London, presenterer Gro på denne måten på sine nettsider:

«Med en perfekt balanse mellom humor og fremragende politisk innsikt, viser dr. Brundtland publikum i sine fascinerende presentasjoner de karakteristika som gjorde henne til en så sterk leder og førsteklasses politisk spiller.»

Inntektene fra disse historiene havner imidlertid ikke i den norske statskassa. Ifølge skattelistene er Gro nullskattyter – hun skatter til Frankrike.

Maks 45 minutter

Dagbladet ville gjerne vite hvor mye det koster å leie inn Brundtland til en tre timer lang forestilling, og ringte derfor agentformidlerne i London.

– Hun gjør dessverre bare 45 minutter, pluss spørsmål og svar til slutt.

– Og hva er prisen for det?

VERDIFULLE ORD: Her holder Gro Harlem Brundtland et foredrag om kvinner og ledelse på Hankø utenfor Fredrikstad i 2002. Foto: Robert S. Eik
VERDIFULLE ORD: Her holder Gro Harlem Brundtland et foredrag om kvinner og ledelse på Hankø utenfor Fredrikstad i 2002. Foto: Robert S. Eik Vis mer

– Brundtland tar 65.000 dollar (351.000 kroner) for 45 minutter. I tillegg kommer reise og opphold for to personer, sier agenten i London, som ikke ønsker å opplyse sitt navn. Etter en sjekk av kalenderen, fikk Dagbladet følgende beskjed:

– Gro Harlem Brundtland har ledig kapasitet i mai.

Selv om tale er sølv, satset Gros presserådgiver i går på at taushet er gull.

Jon Mørland opplyser i en SMS til Dagbladet at han ikke får kontakt med Gro før i dag. Men tidligere har han bekreftet at Gro tjener penger på denne virksomheten, men ikke hvor mye.

Kilder med førstehånds kjennskap til foredragsindustrien mener en agent som Celebrity Speakers trolig beholder 15-20 prosent av honoraret. I så fall blir Gros andel om lag 300.000 kroner per opptreden.

Gros temaer inkluderer, ifølge selskapets nettside, ledelse, europapolitikk, konsekvenser av globalisering, bærekraftig utvikling og helserelaterte spørsmål.

Gode navn

Gro er ikke den eneste taleren som kan bestilles hos firmaet. De selger også foredrag med Jimmy Carter, Mikhail Gorbatsjov, Helmut Kohl, månefarerne Neil Armstrong og Buzz Aldrin, supersyklist Lance Armstrong og moromann John Cleese.

Da månelander Armstrong holdt foredrag i Oslo i fjor, fikk han etter det Dagbladet erfarer, over én million kroner i honorar. Også Clees’ honorar er en klasse over det Gro tar seg betalt. Etter det Dagbladet får opplyst vil trolig markedsverdien til den tidligere statsministeren være større i utlandet enn her hjemme. Bransjefolk mener Gros markedsverdi er spesielt høy i akademiske kretser.

På talebyråets nettside er det oppgitt med eurosymboler under hver taler hvilken prisklasse vedkommende tilhører. Gro har fått fire eurotegn under sitt bilde, som betyr at hun ligger i den øverste prisklassen, over 20.000 euro (150.000 kroner). Gro har fått ett eurotegn mer enn Sveriges utenriksminister Carl Bildt. Til gjengjeld er ikke han pensjonist.

Den oppgitte prisen på 351.000 kroner tilsvarer for øvrig lønnstrinn 47 i Statens lønnsregulativ. Dermed er én time med Gro omtrent like dyrt som årslønna til en saksbehandler i Nav, etaten som nå har krevd at Gro oppgir alle sine ekstrainntekter.

Bondevik tjener mindre

Tidligere statsminister Kåre Willoch (H) synes det var hyggelig å få høre at hans gamle rival Gro er en etterspurt foredragsholder. Han holder selv en del taler.

– Men mine honorarer er ikke i den størrelsesorden. Det er vel ikke noen i Norge som vil betale så mye. Det burde de ikke gjøre heller. I mitt tilfelle varierer det etter arrangørens betalingsevne, sier Willoch til Dagbladet.

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik er åpen på hvilke inntekter han har rundt foredragsvirksomheten. Han er nå leder av Oslosenteret for fred og menneskerettigheter.

– Jeg får ikke så godt betalt som Brundtland. Prisen ligger på 10 -15.000 for et foredrag. I 2006 holdt jeg tre foredrag som jeg tok betalt for. De var da gjerne til næringslivet og hadde ikke noe med fredsarbeidet å gjøre. I 2007 tok jeg betalt for ett foredrag, som hadde temaet «Hvordan er det å være en romsdalsværing?», til næringslivet i Molde. Dette vil selvsagt bli rapportert til likningsmyndighetene. Vanligvis blir foredragene holdt i forbindelse med fredssenteret og da tar jeg ikke betalt, sier Kjell Magne Bondevik til Dagbladet.

Den tidligere statsministeren forteller at han ikke har skaffet seg sin egen agent, men at han for 2008 har fått 100 henvendelser og takket ja til fem. Bondevik ønsker ikke å kommentere saken til Gro Harlem Brundtland.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!