Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tar abortoppgjør med egen partileder: - Erna kan takke seg selv

Unge Høyre-leder Sandra Bruflot refser Høyre og statsminister Erna Solberg for håndteringen av abortsaken.

BEKYMRET: Sandra Bruflot, leder i Unge Høyre, mener Høyre og Erna Solberg kan ha skutt seg selv i foten gjennom håndteringen av abortsaken. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
BEKYMRET: Sandra Bruflot, leder i Unge Høyre, mener Høyre og Erna Solberg kan ha skutt seg selv i foten gjennom håndteringen av abortsaken. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er på grunn av Erna og Høyre at vi nå har fått en større debatt om liberalisering av abortloven. De kan takke seg selv dersom abortloven i Norge myknes opp, sier Bruflot til Dagbladet

Unge Høyre-lederen ønsker å bevare dagens abortlover slik de er og sier Erna Solberg burde visst bedre enn å vifte med abortspørsmålet for å lokke KrF over på sin side.

- De som ønsker en liberalisering av abortloven ser selvfølgelig en mulighet nå som saken er blitt gjenstand for politisk debatt igjen. Mange hadde nok tenkt at abort ikke er på forhandlingsbordet i norsk politikk, men når Erna og KrF sier det motsatte, og statsministeren også lover at «kvinners rett til selvbestemmelse skal styrkes», så får vi selvsagt et press på liberalisering også, sier Unge Høyre-lederen videre.

- Ikke så lurt

Det var etter møtevirksomhet i høst at Erna Solberg forfattet en kronikk som tok til orde for å endre deler av abortlovens paragraf 2c. Utspillet ble straks omtalt som «en historisk mulighet» av KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad.

Dagbladet er kjent med at «røde» krefter i KrF mener partiets veivalg i praksis ble avgjort av en Erna Solberg som var redd for å miste makta.

- Solbergs abortutspill ble omtalt som imponerende politisk virke, men du er åpenbart ikke enig?

- Nei. Jeg mener det ikke var så lurt. Ved neste valg kan regjeringsmakten gå til partier som ønsker å myke opp abortlovene, og da har Høyre bare seg selv å takke, svarer Bruflot.

Unge Høyre-lederen beskriver dagens abortlov som et veldig vellykket kompromiss, hvor barnets rettigheter på en god måte vektes mot kvinners rett til selvbestemmelse.

Erna og Erna

Så sent som i september i fjor var også Høyres sentralstyre enig med Bruflot.

Erna Solberg uttalte følgende i en pressemelding 9. september i fjor:

- Etter debatten som har vært den siste tiden vil Høyre markere at vi står fast ved abortloven slik den er utformet i dag. Vi mener den ivaretar avveiningene mellom kvinners rett til å bestemme over egen kropp og hensynet til det ufødte liv.

18. oktober var tonen en annen fra statsministeren:

- Jeg vet at KrF er spesielt opptatt av den bestemmelsen som gir rett til abort ved stor fare for utviklingsavvik eller alvorlig sykdom. Det er en diskriminerende del i loven, slik den er formulert i dag.

- I mellomtida skjedde KrF, konstanterer Sandra Bruflot og sukker.

- Jeg synes Høyre burde stått fast ved at dagens lovverk ikke skal røres. Det lovverket har sikret at abort ikke har vært en betent og polariserende sak de siste 40 åra. Vi har hatt stabilitet rundt et tema som er utrolig viktig for mange kvinner.

- Unge Høyre-topper er som regel mest opptatt med å løpe rundt og rope «Erna er stjerna», ikke kritisere henne?

- Jeg synes Unge Høyre ofte er tøffere med egen partileder enn andre ungdomspartier. I denne saken er det uansett viktig å få fram flere sider av debatten.

Ernas skyld

Sandra Bruflot hevder KrF og statsminister Solberg åpnet en form for Pandoras eske da abortloven ble lagt på forhandlingsbordet i fjor høst - og ut av esken spratt en snøball som vanskelig lar seg styre.

- Vi har fått debatter om hva som skal inngå i svangerskapskontroll, om bruk av abortnemder og om å utvide grensa for abort til uke 18. Vi har fått høre at det faktisk er straffbart for en lege å gi gravide NIPT-test for å avdekke alvorlig sykdom på barnet! Vi har fått høre at de friskeste med Downs syndrom ikke fanges opp på ultralyden i uke 18.

Tidligere i vinter fortalte Frps helsepolitiske talsperson, Åshild Bruun-Gundersen, at hun heller ville utvidet abortgrensa enn å innskrenke den.

- Mange tror utfallet av abortdiskusjonen likevel blir at dagens lovverk forblir uendret?

- Jeg håper også det. Og da spørs det hvor god hukommelse de andre partiene har. Dersom det etterhvert kommer en debatt om liberalisering, har Høyre litt av skylda for det, sier Bruflot.

- Du sier «Høyre», men det var jo Solberg som tok bladet fra munnen?

- Ja, det er riktig. Det blir i så fall litt Ernas skyld.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!