Trump varsler møte om tre-fire uker

Tar all ære for Korea-møte

USAs president, Donald Trump holdt valgkampmøte i Michigan.

HYLLET SEG SELV: USAs president Donald Trump var lørdag kveld i Michigan på et såkalt Make America Great Again-arrangement. Foto: REUTERS/Joshua Roberts
HYLLET SEG SELV: USAs president Donald Trump var lørdag kveld i Michigan på et såkalt Make America Great Again-arrangement. Foto: REUTERS/Joshua Roberts Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Mens den politiske eliten og pressen samlet seg i Washington D.C. til den årlige korrespondentmiddagen, dro USAs president ut av byen.

Vanligvis er det tradisjon at den sittende presidenten møter pressen og lar en komiker spøke med seg, og også selv gir en spøkefull tale. Det har Trump unngått både i år og i fjor. I stedet brukte han blant annet kvelden til å komme med nye stikk mot pressen og snakke om Nord-Korea da han dro på det som minnet mest om et valgkamparrangement i Washington i Michigan.

SIGNERER AVTALE: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in signerer begge erklæring om full atomnedrustning på Korea-halvøya og uttrykker et felles mål om å få slutt på Koreakrigen. Video: CNN Vis mer

«Fake News»

Mens publikum taktfast ropte «Nobel! Nobel!» som et implisitt krav om at Trump får fredsprisen, skrøt han selv av hvordan hans egen innsats er årsaken til det historiske møtet mellom lederne i Nord- og Sør-Korea, henholdsvis Kim Jong-un og Moon Jae-in fredag. De to tok hverandre i hendene og lovet å jobbe for fred og atomnedrustning.

- Moon gir oss en enorm del av æren. Han gir oss all æren. Jeg hadde folk fra «fake news» i morges som spurte: Hva mener du, President Trump, at du hadde med dette å gjøre? La meg si det: Hva med alt, sier en særdeles oppglødd Trump under arrangementet.

Sør-koreanske medier melder natt til søndag at Nord-Korea har besluttet å stenge anlegget for atomprøvesprengninger og inviterer utenlandske eksperter til å gjennomgå landet, ifølge AP.

Samtidig sier Nord-Koreas leder Kim Jong-un at USAs president Donald Trump skal snart få vite at Kim ikke er «den typen person» som retter missiler mot USA.

Kim har også besluttet at landet skal innrette seg etter samme tidssone som Sør-Korea, melder NTB.

Singapore eller Mongolia

Trump beskriver i sin tale hvordan USA og Nord-Korea for bare få måneder siden var nær en mulig atomkrig, men at OL og Nord-Koreas deltakelse har snudd situasjonen.

Han sier også at det varslete møtet mellom ham selv og Kim vil skje i løpet av «tre-fire» uker, og at det er to mulige steder det kan foregå. Ifølge CBS News og CNN er det Singapore og Mongolia som er aktuelle vertsland for møtet.

USAs ferske utenriksminister og tidligere CIA-sjef, Mike Pompeo, fortalte lørdag til ABC News om sitt møte med den nord-koreanske lederen, Kim Jong-un, i påska.

- Godt forhold

- Vi har et godt forhold. Møtet gikk problemfritt. Kim var veldig godt forberedt. Jeg håper jeg matchet ham. Vi hadde en omfattende samtale om de vanskeligste temaene våre to land står overfor, sier Pompeo til TV-kanalen.

Selv om kritikere hevder at det planlagte møtet mellom Trump og Kim har kommet i stand så raskt at det kan være vanskelig å få på plass viktige detaljer, hevder Pompeo at han dro til Nord-Korea med en klar instruks fra Trump.

- Da jeg forlot landet, hadde Kim Jong-un en klar forståelse av oppdraget mitt slik jeg beskrev det i dag. Administrasjonens mål er en komplett, verifiserbar og irreversibel nedrustning av atomvåpen i Nord-Korea, sier Pompeo til ABC News.

USA krever at Nord-Korea gir opp atomprogrammet sitt.

- Bare tiden vil vise om vi kan få til det, sier Pompeo.

TALTE: Nord-Koreas leder Kim Jong-un erklærte i dag slutt på Koreakrigen. Krigshandlingene ble avsluttet i 1953, men det har aldri blitt erklært formelt fred - inntil nå. Video: CNN Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer