BYGGE LANDET: Statsminister Jens Stoltenberg vil bruke penger på å bygge landet på samme måte som Einar Gerhardsen. Først må han få orden på jernbanen. I landsstyretalen i dag varslet han ekstramidler i revidertnasjonalbudsjett. Foto: Erlend Aas/Scanpix
BYGGE LANDET: Statsminister Jens Stoltenberg vil bruke penger på å bygge landet på samme måte som Einar Gerhardsen. Først må han få orden på jernbanen. I landsstyretalen i dag varslet han ekstramidler i revidertnasjonalbudsjett. Foto: Erlend Aas/ScanpixVis mer

Tar ansvar for jernbanekrise

Men nå vil Jens Stoltenberg bygge landet som Einar Gerhardsen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Statsminister Jens Stoltenberg vedgår at situasjonen i jernbanen er alvorlig. I talen til landsstyret i dag varslet han ekstramidler i revidert nasjonalbudsjett i mai. Men overfor Dagbladet sier Stoltenberg at det ikke bare er å pøse inn penger i Jernbaneverket.

- Jernbaneverket er nedbygd. De har sagt opp høyt kvalifiserte folk og gitt sluttpakker til folk de trenger nå. Vi må derfor drøfte med Jernbaneverket om de kan øke kapasiteten og har prosjekter slik at de kan nyttiggjøre seg mer penger, sier Stoltenberg.

Også Aps ansvar- Hvor stor del av ansvaret for krisa i jernbanen har Arbeiderpartiet?

- Mange regjeringer og partier må dele ansvaret, også Ap har ansvar for forfallet. Jeg tar også min del av ansvaret, og derfor foretar vi også nå tidenes opptrapping, sier Stoltenberg.

I tillegg til løftet om mer penger til vedlikehold og nytt materiell i revidert nasjonalbudsjett varslet statsministeren utbygging av Intercity-strekningene, og at det skal lages en ny Intercity-strategi. Det betyr en plan for dobbeltspor på strekningene mellom Halden, Lillehammer og Skien.

Det nye dobbeltstporet til Asker skal være ferdig i 2013, og mellom 2011 0g 2013 skal SSB få 50 nye togsett, som betyr en kapasitetsøkning på 9000 seter.

Som GerhardsenStoltenbergs budskap til landsstyret er at Ap skal bygge landet slik partiet gjorde under Einar Gerhardsens ledelse på 50-tallet. Det gjelder vei og bane, energi og klima, og velferd. Norge skal også være ledende på utvikling av miljøteknologi og pådriver for å få bukt med klimaproblemene, forsikret han.

- Vi er ikke fornøyde før vi har samlet Norge til ett kraft-rike, sa Stoltenberg. Han sier grunnen til prisforskjeller rundt i landet er at overføringskapasiteten er for dårlig. Derfor lover han store investeringer i kraftledninger.

Det tredje store byggeprosjektet er sykehjems- og omsorgsplasser til alle som trenger det innen 2015. Stoltenberg slo fast at lokalsykehus ikke skal legges ned, men sa det er nødvendig å få en bedre arbeidsdeling mellom sykehusene.