Tar av silkehanskene i California: Vannsløsere kan få 10 000 dollar i bot

Og nå navngir staten vannsløsere.

DISSE KAN FÅ BOT: Palmene i Palm Springs har fortsatt gode levekår, men det kan forandre seg. Hvis ikke den rike befolkningen i California føyer seg etter statens nye restriksjoner, kan de fort få en bøter på 10 000 dollar dagen. Foto: Sandy Huffaker/Getty Images/AFP
DISSE KAN FÅ BOT: Palmene i Palm Springs har fortsatt gode levekår, men det kan forandre seg. Hvis ikke den rike befolkningen i California føyer seg etter statens nye restriksjoner, kan de fort få en bøter på 10 000 dollar dagen. Foto: Sandy Huffaker/Getty Images/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Solskinnsstaten California opplever en ekstrem tørke, og til nå har guvernør Jerry Brown tatt i problemene med silkehansker. Dermed har gressplenene til glamorøse villaer og golfbaner forblitt grønne på andre siden av høye gjerder.

Men nå har pipa fått en strengere lyd. Snille kunnskapskampanjer er ikke lenger nok, ifølge guvernøren.

Staten navngir nå lokale vannverk som har latt det dyrebare vannet flomme som normalt og tvinger dem til å kutte vannbruken med så mye som en tredjedel, ifølge nyhetsbyrået AP.

De privatpersonene som ikke føyer seg etter de nye restriksjonene, kan vente seg bøter i 10 000 dollarklassen, og hver dag inntil de kutter i sløseriet.

- Må ta ansvar Bøter og restriksjoner er nødvendig fordi Californias vannreservoarer aldri har vært tommere. Snømengden i fjellene som etter planen skulle fylle disse, er rekordsmå. Staten ser heller ingen ende på tørken, og derfor må befolkningen ta samfunnsansvar.

- California må ta ansvar nå - spesielt dem som ikke har gjort sin innsats til nå. Vi opplever tørke som aldri før, og vi må alle ta ansvar, sier Felicia Marcus, som sitter i California Water Board.

Må kutte 35 prosent Jerry Brown, som er guvernør i staten som er i ferd med å tørke ut, påla 1. april innbyggerne å redusere vannforbruket med 25 prosent.

Nå melder staten at vanndistributørene i de områdene som bruker mest vann, må kutte forbruket med hele 35 prosent.

- Dette krever store forandringer i hvordan disse folka forbruker vann, men det er mulig, sier Heather Cooley i Pacific Institute, ifølge AP.

Ingen unnskyldninger fra disse områdene er lenger gode nok for opprettholde sløseriet.

10 000 dollar i bot Innbyggerne i Los Angeles bruker den samme mengden vann som for 40 år siden, men da bodde det til fordel én million færre mennesker i byen. Nå må disse kutte vannforbruket med en femtedel.

Ifølge AP skal staten nå målene ved at folk får vannrestriksjonsrabatter ved at de river opp de ellers så grønne plenene sine, og bøter for sløseri av vann.

IKKE BRUNT: Utenfor nabolag og bygrense har landskapet tørket helt ut, men vannspredere holder fortsatt gresset grønt i velstående nabolag i California. Dette bildet er tatt 8. april.  Foto: REUTERS/Lucy Nicholson
IKKE BRUNT: Utenfor nabolag og bygrense har landskapet tørket helt ut, men vannspredere holder fortsatt gresset grønt i velstående nabolag i California. Dette bildet er tatt 8. april. Foto: REUTERS/Lucy Nicholson Vis mer

Men for de største synderne, som ikke ønsker å spille på lag med staten, må vente seg kraftige bøter i Hollywood-klasse. De som ikke tilpasser seg restriksjonene kan vente seg bøter på 10 000 dollar dagen.

- Ufordringen her, bortsett fra vannmangel, er at vi må samarbeide om å løse dette problemet og prøve å ikke peke på alle andre, sier guvernør Brown, ifølge AP.

Ikke brunt enda Likevel er det celebre innbyggerne i Beverely Hills som ikke har forstått alvoret. Noen vet ikke engang hvor alvorlig tørken er.
Ifølge LA Times er nemlig gresset fortsatt grønt på andre siden av «tørkegjerdet». 

- Tro det eller ei, men noen innbyggere vet ikke at vi har tørke her, sier direktøren for vann og strøm i Newport Beach til LA Times.

De rike innbyggerne i byene som La Canada Flintridge, Newport Beach, Malibu og Palos Verdes bruker nemlig opptil fire ganger så mye vann per innbygger som de fattigere.

Etter nye vanntall, klarte California kun å senke vannfobruket med 2,8 prosent i februar, ifølge AFP. Staten har altså fortsatt en veldig lang vei å gå.

PLASTPLEN: Noen tar ansvar som følge av tørken. Her legges det ned kunstgress i en hage i Burlingame i California. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP
PLASTPLEN: Noen tar ansvar som følge av tørken. Her legges det ned kunstgress i en hage i Burlingame i California. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer