TRAKK SEG: - Dette er ikke noe jeg hisser meg opp over, sier advokat Kim Gerdts som trakk seg fra Forsvarergruppens styre. Nå tar resten av styret avstand fra Gerdts. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
TRAKK SEG: - Dette er ikke noe jeg hisser meg opp over, sier advokat Kim Gerdts som trakk seg fra Forsvarergruppens styre. Nå tar resten av styret avstand fra Gerdts. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Advokatbråk

Tar avstand fra advokat Gerdts

Styret i Forsvarergruppen har full tillit til styreleder Marius Dietrichson, og tar avstand fra advokat Kim Gerdts som har trukket seg fra styret.

Publisert

Kjendisadvokat Kim Gerdts trakk seg i går fra styret i Advokatforeningens Forsvarergruppe, i protest mot styrets leder Marius Dietrichson.

Gerdts mener Dietrichson har misbrukt sin rolle som styreleder i Forsvarergruppen. Det hele begynte med at Dietrichson svarte på spørsmål fra VG om Advokatfirmaet Rogstad. VG har publisert flere kritiske artikler om advokatfirmaet der Gerdts jobber.

«Nyttig idiot»

I et nytt brev – sendt i dag – fra samtlige av de resterende fem styremedlemmene i Forsvarergruppe, med unntak av styrets leder Marius Dietrichson heter det:

«Dersom noen av beskyldningene rettet mot Advokatfirmaet Rogstad i artikkelen er korrekt, er dette åpenbart noe de aller fleste advokater vil ta avstand fra. Med et slikt forbehold, må dette være helt i tråd med lederen i Forsvarergruppens mandat».

LEDER: Marius Oscar Dietrichson leder forsvarergruppen i Advokatforeningen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
LEDER: Marius Oscar Dietrichson leder forsvarergruppen i Advokatforeningen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Styret i Forsvarergruppen viser også til at Kim Gerdts har lagt ut følgende på sin Facebook-side:

«Er Marius Dietrichson verdig vervet som leder av Forsvarergruppen? Eller er han kun en nyttig idiot for VG?»

I brevet som styremedlemmene har sendt til samtlige av de rundt 300 strafferettsadvokatene heter det videre:

«Artikkelen i VG inneholdt mange alvorlige anklager om Advokatfirmaet Rogstad, langt utenfor kun det organisatoriske, og det er åpenbart at det etter Forsvarergruppens formålsbestemmelse er riktig og nødvendig å uttale seg om det som der fremkom, med det gitte forbehold om at det er korrekt».

Rasisme

I brevet viser også de fem styremedlemmene til at advokat Kim Gerdts på sin Facebook-profil 7.mai uttalte følgende:

«Når rettsprinsipper og integritet faller – når en leder selger sjela sin til Kong Salomon. Hvit, søkkrik norsk mann vs mørkhudet, hardtarbeidende norsk pakkis. (PS. Styret i Forsvarergruppen har ikke stilt seg bak utsagnene. For en leder bør vite hva han snakker om)».

Styremedlemmene skriver at uttalelsen medførte et åpenbart behov for å bli tatt opp på styremøte. Og i brevet heter det:

Disse uttalelsene er ikke bare et personangrep, men det er anklager om at lederen i Forsvarergruppen er rasistisk.

De fem styremedlemmene, advokatene Anne Kroken, Cecilie Nakstad, Bendik Falch-Koslung, Marit Lomundal Sæther og Espen Wangberg presiserer at styret har full tillit til Marius Dietrichson som leder av Forsvarergruppen.

- Riktig å fratre

Styret i Forsvarergruppen deler heller ikke tidligere styremedlem Kim Gerdts påstander om at lederen bare verner om sine personlige interesser.

Styremedlemmene konkluderer slik:

«Advokat Kim Gerdts fratredelse tas til etterretning. Av hensyn til samarbeidsklimaet i styret fremstår det som riktig avgjørelse i tråd med de signaler som ble gitt fra styremedlemmene i styremøtet».

-Hisser meg ikke opp

- Jeg har aldri antydet at Dietrichson er rasist. Han uttalte seg om Tom Hagen-saken på en helt korrekt måte, overfor en person som er siktet for drap. I den andre saken – Rogstad-saken – uttaler han seg i svært negative former, som rammer 30 advokater som ikke har gjort noe galt, sier advokat Kim Gerdts til Dagbladet.

- Ytterligere kommentarer har jeg ikke. Dette er ikke noe jeg hisser meg opp over.

- Jeg har sagt det jeg mener i mitt brev. Styret er fri til å si og mene hva de vil, slik fungerer et demokrati. Jeg har trådt ut av styret og er ferdig med saken. Jeg kommer til å fortsette å ha et profesjonelt forhold til mine kolleger, sier advokat Gerdts.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer