ENGASJERT MUSLIM: Isra Zariat (21) tar avstand fra dagens Afghanistan-demonstrasjon og oppfordrer andre unge muslimer til å gjøre det samme. På grunn av at mange muslimer har fått trusler for å ha kritisert dagens demonstrasjon, ønsker ikke Zariat å vise ansiktet sitt på bildet. Foto: Tomm W. Christiansen
ENGASJERT MUSLIM: Isra Zariat (21) tar avstand fra dagens Afghanistan-demonstrasjon og oppfordrer andre unge muslimer til å gjøre det samme. På grunn av at mange muslimer har fått trusler for å ha kritisert dagens demonstrasjon, ønsker ikke Zariat å vise ansiktet sitt på bildet. Foto: Tomm W. ChristiansenVis mer

Tar avstand fra dagens demonstrasjon

Ekstreme islamister har fått nok oppmerksomhet i media, mener 21-årige Isra Zariat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For en tid tilbake fikk arendalskvinnen Isra Zariat høre om dagens demonstrasjon foran Stortinget, der fred i Afghanistan var målet. Siden hun ønsker norske soldater ut av Afghanistan, ble hun nysgjerrig.

- Det tok ikke lang tid før jeg skjønte at arrangørene ønsket langt mer enn fred i Afghanistan. De ønsket død over norske soldater og straff for frafalne og «hykleriske» muslimer. Det fikk glasset til å renne over, sier Zariat til Dagbladet og fortsetter:

- Vi bor i verdens mest demokratiske land, hvor vi faktisk er så heldige at enhver borger som har noe på hjertet vil få sjansen til å bli hørt. Derfor bør vi heller bruke fredelige og lovlige metoder når vi ytrer oss.
Må unngå frykt 21-åringen er en av rundt 163.000 personer med muslimsk bakgrunn i Norge, ifølge SSB-tall. Men i media kjenner hun seg ikke igjen.

- Det er synd at bare ekstremister får plass i media. Nå er det virkelig på tide å sende mikrofonen videre til unge og engasjerte muslimer. Å bare lage artikler og nyhetssaker om ekstremister ødelegger samholdet mellom innvandrere og nordmenn fordi det skaper mer frykt på begge sider, sier Zariat og fortsetter:

- Hvis nordmenn begynner å bli redde for innvandrere, vil de begynne å holde seg unna, og dette kan gjøre integreringen mye vanskeligere for de som sårt trenger det. Blir innvandrere redde for nordmenn, vil det dannes flere ghettostrøk i Norge, noe som også er med på å svekke integreringen sterkt. Selvfølgelig er det viktig å få fram nyhetssaker om ekstremister, men det er også viktig å vise andre sider av saken.
Bein i ulike kulturer Isra Zariat er født og oppvokst i Arendal. Hennes foreldre var blant de første pakistanske innvandrerne som kom til Norge tidlig i 1970-åra, da behovet for ekstra arbeidskraft var stort. Hun ser på seg selv som en nordmann, men synes samtidig det er viktig å ha med seg familiens kulturelle sekk i livet.

- Det er vanskelig å finne ut hvem du er og hva du står for når du er født med et bein i hver kultur, men finner du balansen, kan du trekke ut de positive tingene fra hver kultur og utelate det negative. Til slutt finner du din egen perfekte balanse, sier Zariat.

• Isra Zariat har kronikk i Dagbladet i dag, der hun oppfordrer til bruk av ord og fredelige midler, ikke trusler og hat.