Tar avstand fra trusler mot Norge

- Jeg kjenner ingen i Gaza som støtter angrepet, sier norsk-palestinske Muhammed Ahmed.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Ingen av de jeg har snakket med i Gaza har sympati med de som stormet EU-kontoret. De støtter ikke kidnappinger, angrep eller det å kaste skandinaver ut. Dette er unggutter som er ute etter oppmerksomhet, sier Muhammed Ahmed, opprinnelig fra Gaza, til Dagbladet.no.


Ahmed sier han er veldig lei seg over konflikten som har oppstått etter at Magazinet trykket den danske avisa Jyllandspostens karikaturtegninger av profeten Muhammed.

- Men folk der nede har ikke kommet så langt når det gjelder forståelse for religiøst mangfold som man har gjort her i Norge, mener han.

Ahmad driver en liten restaurant i Oslo sentrum, har levd i Norge i 17 år, og har tett kontakt med familie og venner i Palestina.

Stor pressedekning

- Folk i Gaza tar denne saken alvorlig, ikke minst fordi tv-kanalene Al Jazeera og Al Arabiya sendte store programmer om Muhammed-tegningene i beste sendetid, sier Ahmad.

Han mener saken har påvirket palestinerne, men er overrasket over hvor mange som er liberale i sitt syn på karikaturtegningene.

Store deler av verdens sunnimuslimske befolkning håndhever et strengt forbud mot å avbilde profeten. De fleste norske redaktører har støttet retten til å trykke slike tegninger, men flere har stilt spørsmålet om hvorfor man har ønsket å gjøre det.

STORMET EU-KONTORET: Over hele den arabiske verden reagerers det nå mot Danmark og Norge etter at aviser i begge land har trykket karikaturtegninger av profeten Muhammed. Foto:Emilio Morenatti/AP
STORMET EU-KONTORET: Over hele den arabiske verden reagerers det nå mot Danmark og Norge etter at aviser i begge land har trykket karikaturtegninger av profeten Muhammed. Foto:Emilio Morenatti/AP Vis mer

- Vi ser en internasjonel trend til at kristne fundamentalister er i ferd med å skjerpe tonen overfor islam. Dette er et tegn på at denne tendensen også er kommet til Norge, sa Oddbjørn Leirvik, førsteamanuensis i interreligiøse studier ved Univertsitetet i Oslo, til Dagbladet.no da tegningene ble publisert.

Forstår ikke samfunnet

- De muslimske lederne i Norge har ikke uttalt seg klart nok om denne saken. De må stå fram, og støtte ytringsfrihet når de selv har valgt å leve her i Norge. De benytter seg selv av den samme friheten, mener Muhammed Ahmad nå.

Han mener saken fort kan skade muslimer i Norge. Samtidig opplever han at mange nordmenn støtter muslimene og forstår deres reaksjoner:

- Folk viser at de forstår at dette kan være krenkende. Det palestinere ikke vet, er at Magazinet er en liten avis med få lesere. De tror dette er den viktigste saken i norske medier, og den saken politikerne bruker all sin tid på. Vi burde få fram at dette er en ganske begrenset hendelse i Norge.

Ahmad sier norske politikere med fordel kunne benyttet seg mer av arabiske medier, og forklart hvordan ytringsfriheten fungerer her. De burde forklart at det en liten avis og ikke handler om noe offisielt syn.

- Men UD har opptrådt klokt i denne saken. De er klar over hva som foregår, og jeg tror ikke dette vil skade foholdet mellom Palestina og Norge på lang sikt, mener Ahmad.

TROR IKKE PÅ LANGVARIG SKADE: Mohammed Ahmad er veldig lei seg over konflikten som har oppstått, men tror saken vil roe seg etterhvert.
BRENNER NORSKE FLAGG: - Dette er unggutter som er ute etter oppmerksomhet, sier Muhammed Ahmed til Dagbladet.no om de militante palestinere som har stormet EU-kontoret i Gaza og brent norske flagg utenfor.
SKAPER VOLDSOMME REAKSJONER: Faksimile av den norske avisen Magazinet som har trykket Jyllandspostens 12 tegninger av Muhammed.