I RETTEN: Anders Behring Breivik har skrevet i sitt manifest at han vil bruke rettssalen som en scene. Nå kan hans manifest også nå scenen, trolig i en annen form enn Breivik hadde sett for seg. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
I RETTEN: Anders Behring Breivik har skrevet i sitt manifest at han vil bruke rettssalen som en scene. Nå kan hans manifest også nå scenen, trolig i en annen form enn Breivik hadde sett for seg. Foto: Nina Hansen/DagbladetVis mer

Tar Breivik-teater til Norge

Dramatikkens Hus i Oslo planlegger å sette opp det danske teaterstykket basert på Anders Behring Breiviks såkalte manifest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Målet er å lansere stykket i Oslo dagen etter den planlagte premieren i København i oktober, melder NRK.

Kunstnerisk leder Kai Johnsen ved Dramatikkens Hus bekrefter at de samarbeider tett med instruktør Christian Lollike. Tittelen på stykket er «Manifest 2083», etter Breiviks kompendium med samme tittel.

- Jeg fikk en e-post fra Lollike søndag kveld. Han sa at han var kommet i gang, og at dette er både fryktelig interessant og fryktelig vanskelig, sier Johnsen. Han forteller at Dramatikkens hus er involvert i å både utvikle og sette opp forestillingen.

Også flere andre steder i Europa er Breivik og hans tekst i ferd med å bli teater. For tiden jobbes det med to stykker i Sverige, ett i England og ett i Nederland. Sistnevnte tar for seg et tenkt møte mellom Breivik og den omstridte høyrepolitikeren Geert Wilders.

Flere av oppsetningene har blitt sterkt kritisert, noe Johnsen reagerer på.

- Det er rystende at prosjektet har blitt angrepet så raskt og brutalt. Jeg kan garantere at dette på ingen måte vil bidra til å spre Breiviks tanker.

Den kunstneriske lederen mener det er viktig å undersøke «de stadig flere eksemplene på vestlige personer som retter våpen mot seg selv og sine egne», skriver NRK.

(NTB)