BITCOINS: Utvikleren Mike Caldwell har laget disse mint-myntene som en fysisk versjon av Bitcoins. Foto: AP /Rick Bowmer / NTB scanpix
BITCOINS: Utvikleren Mike Caldwell har laget disse mint-myntene som en fysisk versjon av Bitcoins. Foto: AP /Rick Bowmer / NTB scanpixVis mer

Tar denne «hackervalutaen» over verden?

Bitcoins steg kraftig i pris før alt plutselig stupte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De fleste som har brukt nettet i mer enn et par år har handlet noe fra utlandet. En DVD-boks, bøker eller småelektronikk. Og betalt i dollar, pund eller euro med kredittkort, Paypal eller liknende.

I framtida kan det hende du vil handle på en helt annen måte. Med Bitcoin, «nettvalutaen», som ble lansert i 2009 av Satoshi Nakamoto.

Den er blitt omtalt som hackervalutaen som tar over nettet. Og de gode mulighetene til å handle anonymt gjør at den er blitt brukt til lyssky handler.

Kursen opp og ned Bitcoin finnes ikke i fysisk forstand, men er en virtuellvaluta basert på kryptografi, som har fått mye oppmerksomhet i internasjonal presse og i sosiale medier etter at kursen har variert voldsomt den siste tida.

Den var oppe i en verdi på 265 dollar onsdag i forrige uke, før kursen sank til 105. Fallet ble trolig forårsaket av at mange tradere fikk panikk etter en periode hvor mange hadde meldt sin interesse og det oppstod forsinkelser i systemene, skriver Mashable. Samtidig skal Mt.Gox, nettets største «Bitcoin-børs», ha blitt utsatt for et hackerangrep.

Mashable kommenterer at Mt.Gox og de andre aktørene må unngå slike situasjoner framover hvis nettvalutaen skal ha en framtid. Netthandlerne må kunne stole på at valutaen er relativt stabil.
Desentralisert
Det er ingen Bitcoin-sentralbank og det er blitt hevdet at banknæringen, og deres rådgivere, er skeptiske til den først og fremst fordi de ikke selv er en del av eventuelle Bitcoin-verdikjeder. Men akkurat det kan endre seg. Western Union og Moneygram skal være i ferd med å se på mulighetene for at de også skal kunne omsette valutaen.

- Hvis Bitcoins fortsetter å vokse og valutaen blir definert mer internasjonalt, så vil se se etter muligheter for å bruke den til å betale hos oss, sier David Thompson, informasjonssjef i Western Union, ifølge Fox Business.

Et nettverk av Bitcoin-tilhengere har satt seg fore å slå tilbake det de mener er en rekke myter knyttet til valutaen, blant annet at det hele er et stort pyramidespill.

Store penger Men det er åpenbart at noen kan tjene store penger (eller bitcoins, da) på opplegget. De som kom seg inn tidligst, da 1 Bitcoin tilsvarte 1 dollar, har opplevd en kraftig verdiøkning. 1 Bitcoin tilsvarer i dag omtrent 620 kroner, ifølge Coinmill. Enkelte driver det som omtales som «graving» eller «mining» etter Bitcoins.

Sigvald Sveinbjørnsson, redaktør i digi.no, beskrev graveprosessen slik tidligere denne uka:

«Den utvinnes faktisk. Nesten som gull. Algoritmen som ligger til grunn for genereringen av bitcoins genererer et gitt parti seks ganger hver time. Alle kan delta i utvinningen, eller Mining, ved å stille prosessorkraft til rådighet.»