- Tar det som har kommet fram veldig alvorlig

Jonas Gahr Støre om Afghanistan-avsløringene.

KRITIKK: En NATO-rapport sier fokuset på kvinners rettigheter er fraværende hos norske soldater i Afghanistan. Jonas Gahr Støre reagerer. FOTO: ESPEN RØST
KRITIKK: En NATO-rapport sier fokuset på kvinners rettigheter er fraværende hos norske soldater i Afghanistan. Jonas Gahr Støre reagerer. FOTO: ESPEN RØSTVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| LONDON/OSLO (Dagbladet.no): Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier både UD og Forsvarsdepartementet nå må skjerpe seg.

- Mitt syn er at dette ikke er godt nok, sier Gahr Støre til Dagbladet.no

Oppstrammeren kommer etter avsløringene om at norske soldater i Afghanistan blant annet har stått og sett på når en kvinne ble mishandlet, fordi de fryktet å støte afghansk kultur.

NATO-rapport
En rapport fra NATO viste at norske soldater i Afghanistan har svært liten kjennskap til FN-resolusjon 1325, som tar for seg kvinners rettigheter i krig og konflikt, og legger vekt på å øke kvinners rolle i fredsbygging.

LOVER BEDRING: Utenriksminister Jonas Gahr Støre innrømmer at det ikke har blitt gjort nok for å ivareta Afghanske kvinner, av de norske soldatene i landet. FOTO: SCANPIX
LOVER BEDRING: Utenriksminister Jonas Gahr Støre innrømmer at det ikke har blitt gjort nok for å ivareta Afghanske kvinner, av de norske soldatene i landet. FOTO: SCANPIX Vis mer

Ingen av de norske soldatene som ble intervjuet i avtalen hadde hørt om resolusjonen.

Feltprest Peder Myhren hadde ikke hørt om den før Dagbladet denne uka skrev om saken.

Kritikk har kommet fra både forskningsmiljøer, politikere og NATO

- Arbeiderpartiet snakker stadig om kvinner og rettigheter, og så skjer det altså ingenting, sier Fremskrittspartiets forsvarspolitiske talsmann Per Ove Width.

- Veldig alvorlig
Dagbladet snakket med utenriksministeren i London i kveld.

SJOKKERT: Fremskrittspartiets Per Ove Width er sjokkert over rapportene om at norske soldater har sett afghanske kvinner bli banket opp uten å reagere. FOTO: SCANPIX
SJOKKERT: Fremskrittspartiets Per Ove Width er sjokkert over rapportene om at norske soldater har sett afghanske kvinner bli banket opp uten å reagere. FOTO: SCANPIX Vis mer

- Hva er din kommentar til at norske soldater har sett kvinner blitt utsatt for vold, men vegret seg mot å gripe inn — fordi de har hørt at konsekvensene da kan bli enda verre?
- Det viser at vi har en viktig jobb å gjøre: Vi må forberede våre kvinner og menn i uniform enda bedre før de drar ut. Jeg tar det som er kommet fram — og reaksjonene etterpå - veldig alvorlig, sier Jonas Gahr Støre.

- Ifølge rapporten er kunnskapsnivået om FN-resolusjon 1325 «svært lavt» blant norske soldater, til tross for en handlingsplan hvor nettopp denne resolusjonen ble belyst. Hva er din kommentar til dette?
- Det er et klart budskap om at vi må bli bedre.

- Det er «nesten flaut», sier din partikollega Signe Øye. Enig?
- Mitt syn er at dette ikke er godt nok. Derfor er jeg glad for signalene som er kommet fra både Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet, om at dette skal tas tak i.

- Må gjøres mer
Men Gahr Støre vil samtidig unngå en svartmaling av innsatsen til de norske soldatene i Afghanistan:

- Det jeg har sett av norske soldater, når jeg har patruljert med dem, er at de opptrer med stor bevissthet og innsikt. Det er ingen grunn til å tvile på kvaliteten til de troppene vi sender til Afghanistan, men mer må gjøres for at de skal forstå den komplekse situasjonen til den kvinnelige delen av lokalbefolkningen.

- Hva gjør Norge konkret for å bedre kvinners stilling i Afghanistan?
- Vi satser for eksempel tungt med oppbygging av utdanningsområdet, og det er i seg selv et veldig stort kvinneprosjekt i Afghanistan. Halvparten av de unge går ikke på skole — den halvdelen er kvinner. Dette er noe av det viktigste som må utbedres, og her legger vi ned en innsats. Dessuten yter vi humanitær hjelp til de som trenger det i Afghanistan — og blant disse er det mange kvinner.