Tar Donald Trump på ordet

Ellevill ordkrig mellom Kofi Annan og Donald Trump.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det har oppstått en pussig ordkrig mellom FNs generalsekretær Kofi Annan og den amerikanske eiendomsmogulen Donald Trump.

Krangelen dreier seg om totalrenovering av det 52 år gamle FN-hovedkvarteret i New York. Det 38 etasjers bygget, som er full av asbest, mangler sprinkleranlegg og moderne isolasjon, skriker etter vedlikehold. Og FN anslår det hele å koste en milliard dollar (omlag 6,5 milliarder kroner).

- FN kommer til å gjøre en kjempebrøler av ufattelige dimensjoner hvis de gjennomfører planene om å renovere det utdaterte FN-sekretariatet, sa Trump under en høring i det amerikanske senatet forrige uke.

Trump mener kostnadene vil vokse til over tre milliarder dollar hvis FN fortsetter å tilby renoveringskontrakten med budsjettramme på en milliard dollar.

Samtidig la han til at han selv kunne klart jobben for bare 700 millioner dollar.

- Hvis så er tilfelle er jeg sikker på at han får kontrakten, derfor oppfordrer jeg ham om å legge inn bud, svarte Kofi Annan tørt under en pressekonferanse i dag.

Han sier Trump bør by på renoveringskontrakten hvis han tror han kan gjøre det billigere og bedre enn alle andre.

Trumps kontorpalass «Trump World Tower» troner et steinkast fra FN-bygningen i New York, og den profilerte finansmannen var invitert til høringen som senatet holdt, der temaet var «USAs finansielle rolle i renovasjonen av FN-bygget».

GJØR DET BEDRE SJØL: Donald Trump tror USA og FN vil gå på en kjempesprekk hvis de gjennomfører renovasjonsplanene for det aldrende FN-hovedkvarteret i New York. Her viser han frem bygget under en høring i senatet i forrige uke. Samtidig benyttet han anledningen til å vise frem sitt eget bygg -«Trump World Tower» - som troner til høyre i bildet. Foto: Scanpix
GJØR DET BEDRE SJØL: Donald Trump tror USA og FN vil gå på en kjempesprekk hvis de gjennomfører renovasjonsplanene for det aldrende FN-hovedkvarteret i New York. Her viser han frem bygget under en høring i senatet i forrige uke. Samtidig benyttet han anledningen til å vise frem sitt eget bygg -«Trump World Tower» - som troner til høyre i bildet. Foto: Scanpix Vis mer

FN har gitt den tidligere toppbyrokraten Christopher Burnham jobben som visegeneralsekretær for administrasjon, og ansvarlig for å overvåke renoveringsprosjeket. Han kommer fra det amerikanske innenriksdepartementet.

Under den samme senatshøringen kunne han forsikre de fremmøtte om at FN ville kjøre en streng og myndig oprasjon.

SLITER: FN-hovedkvarteret ble tegnet av arkitektene Le Corbusier, Oscar Niemeyer, Sir Howard Robertson, og Harrison og Abramovitz. Bygget ble påbegynt i 1947, og stod ferdig i 1953. Det er fullt av asbest, mangler sprinkleranlegg og moderne isolasjon, ventilasjon, og oppvarming.
LEGG IN BUD DA VEL: Kofi Annan gir Trump svar på tiltale, og ber ham by på renovasjonskontrakten hvis han mener han er så mye billigere og bedre.