- Tar dramatisk feil av muslimers holdninger

Ny rapport avdekker fordommer hos nordmenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etnisk norske nordmenn tror i gjennomsnitt at muslimske nordmenn er langt mer religiøse, fundamentalistiske og negative til det norske samfunnet enn de i virkeligheten er. Det er resultatet i en rapport som tankesmien Liberalt Laboratorium har utarbeidet.

Rapporten «Hva vet vi om hverandre» sammenstiller resultatene fra en ny spørreundersøkelse om hva nordmenn tror muslimske nordmenn mener om en rekke aktuelle spørsmål, med en tidligere undersøkelse av hva muslimske nordmenn faktisk mener om disse spørsmålene, skriver Liberalt Laboratorium i en pressemelding

Les hele rapporten her.

Tror under halvparten ønsker mer integrering

De største forskjellene finnes ifølge rapporten i oppfatningen av hva muslimer synes om sitt forhold til Norge. Befolkningen generelt tror i gjennomsnitt at bare 38 prosent av muslimene ønsker mer integrering, og 37 prosent synes innvandrere må gjøre mer for å oppnå dette. I virkeligheten svarer så å si alle muslimske nordmenn ja på disse spørsmålene.

Det er også store forskjeller i spørsmål om religion. Befolkningen generelt tror 62 prosent av muslimske nordmenn deltar i religiøse seremonier minst en gang i uka. Det egentlige tallet er 18 prosent.

Når det gjelder mer kontroversielle spørsmål, har befolkningen også feil oppfatninger av muslimske nordmenn. De tror at hele 39 prosent er blitt oppfordret av muslimske ledere til «sverdets jihad», mens det bare er 2 prosent som oppgir at de har opplevd dette.

Forskjeller i befolkningen

TROR FEIL OM MUSLIMER: Befolkningen tror muslimske nordmenn er mer fundamentalistiske og religiøse enn de egentlig er, ifølge ny rapport. Dette bildet er fra moskeen Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat i Oslo. Foto: Lise Åserud/Scanpix
TROR FEIL OM MUSLIMER: Befolkningen tror muslimske nordmenn er mer fundamentalistiske og religiøse enn de egentlig er, ifølge ny rapport. Dette bildet er fra moskeen Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat i Oslo. Foto: Lise Åserud/Scanpix Vis mer

– Alle deltagerne i den offentlige debatten har et ansvar for å rette på feiloppfatningene. Vi har ikke råd til å misforstå hverandre så mye som vi gjør, skriver Martin E. Sandbu, styreleder i Liberalt Laboratorium, i rapporten.

Det er også forskjeller innenfor befolkningen, og det er ulike grupper som har større feiloppfatninger enn andre. I gjennomsnitt finner rapporten at de største feiloppfatningene opptrer hos de som er eldre, mindre utdannet, bor utenfor store byer, tjener under gjennomsnittet eller stemmer FrP.

Undersøkelsene som rapporten er basert på, er gjennomført av TNS Gallup, den første for TV2 i 2006, og den andre for Liberalt Laboratorium i 2007.