Eksamen i engelsk:

Tar eksamensgrep etter klagestorm

Reaksjonene haglet etter at Utdanningsdirektoratet delte ut et spesialbestilt dikt på engelskeksamen. Nå gjør de endringer i sin praksis.

BOT OG BEDRING: Utdanningsdirektoratet endrer praksisen etter at klager på engelskeksamen på videregående. Foto: Javad Parsa / NTB
BOT OG BEDRING: Utdanningsdirektoratet endrer praksisen etter at klager på engelskeksamen på videregående. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Eksamen i engelsk for 2. og 3. klasse på videregående har satt sinnene i kok blant lærere og litteraturkritikere. Et dikt som ble spesialbestilt fra Utdanningsdirektoratet har ført til reaksjoner hos både lærere og litteratureksperter.

Diktet «The Other» av Amanda K. Amadson ble delt ut og skulle analyseres sammen med diktet «Your Terrorist» av Ali Alizadeh. Førstnevnte har nå ført til både krass kritikk og opprydding hos direktoratet, blant annet fordi forfatteren ikke eksisterer.

I kildelista til eksamen er diktet opplyst å være et «poem by Utdanningsdirektoratet».

OPPGAVEN: Slik så ett av diktene fra Utdanningsdirektoratet ut. Foto: Privat
OPPGAVEN: Slik så ett av diktene fra Utdanningsdirektoratet ut. Foto: Privat Vis mer

For dårlig kvalitet

Kritikken har blant annet haglet i ei lukket Facebook-gruppe for engelsklærere. Der stemples Utdanningsdirektoratet som arrogante etter å ha bestilt diktet framfor å bruke faktiske forfattere og poeter.

Flere av gruppas medlemmer mistenker også at teksten er skrevet ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og mener utformingen gjør den irrelevant for elevene. Kommunikasjonsrådgiver og litteraturviter Guri Idsø Viken er en av dem som har latt seg provosere på flere måter av eksamensoppgaven.

- Dette diktet er for det første ikke egnet til analyse. Det holder ikke høy nok kvalitet til å få vise kunnskapene man eventuelt har innen engelsk. En viktig del av litteraturen er å vurdere den ut ifra historisk og kulturell kontekst. Her aner man ikke hva konteksten er, fordi Utdanningsdirektoratet har funnet opp konteksten, sier Viken.

Hun beskriver situasjonen som trasig både for elevene og lærerne som må forholde seg til oppgaven.

- Det er rett og slett en dårlig eksamensoppgave for elevene, men også for lærerne som bruker hele skoleåret på å lære elevene kunnskap som de her ikke får brukt. Diktet preges av elendig engelsk språk. Jeg blir lei meg på elevenes vegne når jeg leser dette, sier Viken.

INGEN DIKTER: Flere søk, men ingen svar. Amanda Amadson, dikteren som er oppgitt i eksamensoppgaven, er en fiktiv person. Foto: Skjermdump
INGEN DIKTER: Flere søk, men ingen svar. Amanda Amadson, dikteren som er oppgitt i eksamensoppgaven, er en fiktiv person. Foto: Skjermdump Vis mer

Endrer praksisen

Dagbladet har konfrontert Utdanningsdirektoratet med kritikken. De opplyser at oppgavesettet er laget av ei nemnd og at navnet Amanda K. Amadson i realiteten er et fiktivt navn.

Avdelingsdirektør Per Kristian Larsen-Evjen opplyser imidlertid at oppgaven med dikt av forfatteren det vises til, var én av fire oppgaver man kunne velge blant på eksamen hos 2. og 3. årselever på videregående.

- I én av disse fire oppgavene skulle elevene svare med utgangspunkt i et dikt som er laget til oss for bruk på eksamen. Grunnen er at eksamen i engelsk programfag normalt har åpent nett, og det kan være lett å finne analyser av publiserte dikt på nettet, forklarer Larsen-Evjen.

Målet var å forsikre seg om at elevene fikk like vilkår for å vise kompetanse. Avdelingsdirektøren viser samtidig til at det også er brukt kjente tekster fra kjente forfattere i andre oppgaver. Likevel tar han kritikken fra Viken og reaksjonene for øvrig på alvor.

- Vi er enige med Viken i at oppdraget skulle vært løst av en engelskspråklig publisert lyriker. Det har ikke vært tilfelle her og det beklager vi. Vi kommer til å endre praksisen vår når det gjelder dette, sier Larsen-Evjen.

Han legger til at poenget med oppgaven er å få elevene til å skrive en tekst der de viser evne til refleksjon, kritisk tenkning og selvstendighet. Direktoratet mener ifølge avdelingsdirektøren at oppgavene vil gi elevene anledning til å vise kompetanse i faget.

- Men dersom utformingen av oppgaven har skapt utfordringer for kandidatenes tolkning, så vil dette bli tatt hensyn til i sensuren, sier Larsen-Evjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer