Tar en spansk en

TORREVIEJA (Dagbladet): - Heller frihet og det gode liv hjemme og i Spania enn å være fylkesmann. Slik oppsummerer Frp-formann Carl I. Hagen planene for sitt liv den dagen han forlater aktiv politikk. Han blir 56 år i mai og kan allerede fra oktober neste år gå av med full pensjon fra Stortinget, hvis han ikke tar gjenvalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekteparet Hagen kjøpte seg et rekkehus sammen med Eli Hagens mor i en såkalt urbanisasjon i nærheten av den spanske byen Torrevieja på Costa Blanca for vel et år siden.

I dette området har de feriert siden 1992. Her trives de så godt at de drar hit ned straks de har noen sammenhengende feriedager i forbindelse med jul og nyttår, påske og sommerferie.

Hemmelig adresse

Men de vil ikke vise oss stedet, ei heller røpe hvor det ligger.

- Vi bor i Alicante-området, svarer Hagen alle som spør, og det er jo ingen særlig presis stedsangivelse.

Vi møtte ekteparet på strandpromenaden i Torrevieja. Nærmere ferieherligheten slapp de oss ikke. Ekteparet Hagen vil ikke risikere at deres private paradis havner på turoperatørenes sightseeingruter.

- Å være her i 14 dager selv nå i årets kaldeste måned er rene vitamininnsprøytningen. Vi må fyre på peisen om kvelden, men om dagen er det sol og varmt, sier Eli Hagen begeistret.

- I tillegg gleder vi oss over å kunne være anonyme privatpersoner og gå uforstyrret omkring, supplerer ektemannen.

Flere Frp-ere

Det er få nordmenn i deres nærområde, men to andre Frp-ektepar har også kjøpt seg feriehus like ved ekteparet Hagen. Dermed mangler de bare en person på å kunne danne lokalt partilag. Minstekravet partivedtektene stiller til et lokallags størrelse, er sju medlemmer. De finner nok flere hvis de ønsker det.

- Jeg tror det er mange av Carl Ivars velgere blant dem som har langtidsferie her nede, sier Eli Hagen. Og det har hun sikkert rett i.

Her nøt ekteparet Hagen ferielivet i seks samfulle uker sist sommer. Men å være aggressiv norsk partileder i opposisjon kombinert med stadige Spania-ferier kan by på visse problemer. Denne gangen falt ferien sammen med en av de alvorligste togulykkene i Norges-historien.

Hagen var allerede i Spania da den tragiske togkatastrofen rystet Norge. Han har vært lite synlig i mediedebatten i dagene etter ulykken. Selv forklarer han det med at det ikke har vært naturlig med en bred politisk debatt så kort tid etter den tragiske ulykken.

- Men å fjernstyre partiet fra hytta i Spania er neppe hensiktsmessig?

- Det kan selvsagt by på enkelte problemer. Men både telefonen og faksen, og mere til, er oppfunnet.

Full pensjon

Men kanskje leker Hagen også med tanken på om dette skal bli hans siste periode på Stortinget?

Han blir 56 år i mai og har vært stortingsrepresentant så lenge (21 år) at han kan gå av med full pensjon når det sittende Storting oppløses høsten 2001.

- Har du slike planer?

- Mine planer for en eventuell ny stortingsperiode skal jeg meddele partiets nominasjonskomité når tida er inne. Men folk bør ikke glede seg for tidlig, sier han.

- Seks uker i Spania i sommer, to uker nå på nyåret... dere tilbringer stadig mer tid her nede?

- Det får tida vise, men normale ferier i forbindelse med jul, påske og sommer kommer vi til å ha her.

Egen herre

- Det er her dere skal bli gamle?

- Jeg har sagt at i stedet for å ta en fylkesmannsjobb hjemme, hvilket jeg tror jeg kunne ha fått, så vil jeg heller være min egen herre. Når jeg slutter på Stortinget, ser jeg for meg en tilværelse hvor jeg har noen verv og noen biinntekter som jeg kan stelle med og styre slik at jeg kan være her nede når jeg har lyst til det, og hjemme når jeg vil det. Jeg vil veksle mellom å bo her og hjemme. Jeg vil mye heller ha frihet og leve det gode liv vekselvis her i Spania og hjemme, framfor å være fylkesmann, sier Carl I. Hagen.

Flere la merke til at Frp-lederen brukte mye tid i sitt hovedinnlegg under budsjettdebatten i Stortinget før jul på å argumentere for at norske pensjonister må få større muligheter enn i dag til opphold i Syden, f.eks. i Spania.

Hagen synes at Bærums konkrete planer om å bygge kommunale sykehjemsplasser og omsorgsboliger med Husbank-midler for kommunens eldre på Costa Blanca er et glimrende prosjekt. Straks vi forteller ham at planene skal opp i formannskapet i dag, onsdag, kaster han seg på telefonen for å forsikre seg om at Frp's representanter i Bærum går inn for prosjektet.

- Jeg har lenge argumentert for at vi skal bruke vår økonomiske handlefrihet til noe mer enn bare å investere i Coca-Cola, Chase Manhattan og andre multinasjonale giganter, sier Hagen.

- Det Husbanken og Bærum er i ferd med å gjøre, er en utmerket måte å bruke norske statlige midler på til beste for de eldre uten at det får skadevirkninger på vår hjemlige økonomi i form av pris- og inflasjonspress. Det er på høy tid vi gjør noe til glede også for dem som er pensjonister i dag, og ikke legger alle pengene til side til den dagen da Jagland, Petersen, Bondevik og jeg blir pensjonister, sier han.

BALSAM FOR SJELA: - Å være her i 14 dager selv nå i årets kaldeste måned er rene vitamininnsprøytningen, sier Eli og tar Carl i handa.