Tar en uke til på Eros

I dag offentliggjør NASA hvorvidt de lar romsonden «Shoemaker» ta en uke til på asteroiden Eros.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det halvt tonn tunge ubemannede romskipet NEAR-Shoemaker har kretset rundt asteroiden «Eros» i rundt et år. Mandag kveld gjennomførte den den første landingen på en asteroide noensinne. Romskipet var egentlig ikke konstruert med tanke på landing, og det var usikkert på om skipet ville virke etter landingen.

Men det ser altså ut til å ha gått bra. Det er ventet at NASA i dag vil annonsere at oppholdet på overflaten forlenges med en uke. «Skomakeren» skal blant annet gjennomføre analyser av asteroidens geologiske sammensetning.

Det ventes også at NASA vil annonsere at Shoemaker skal ta seg en liten flytur over asteroiden og foreta en ny landing. Avgjørelsen er vanskelig, siden faren for uopprettelig skade på romsonden er stor ved en ny landing.

Suksess

I løpet av året Shoemaker kretset rundt Eros sendte sonden tilbake over 160 000 bilder, ti ganger så mange som forskerne regnet med. De flere hundre bildene som ble tatt under nedstigningen har gitt oss de første nærbildene av hvordan overflaten på en asteroide ser ut.

Eros og Shoemaker befinner seg nå over 30 millioner mil unna jorden. Asteroiden 433 Eros er 33 kilometer lang og 13 kilometer i diameter.

433 EROS: Shoemaker brukte fire år på ferden til den 33 kilometer lange asteroiden. Hele prosjektet har kostet noe over to milliarder kroner.
SKOMAKEREN: NEAR-Shoe maker er oppkalt etter den avdøde astronomen Gene Shoemaker. NEAR står for Near Earth Asteroid Randevouz.
RETT FØR: Dette er det siste bildet Eros tok før landing. Bildet er tatt i 120 meters høyde. Strekene på bunnen indikerer signaltap under selve landingen.