Tar et oppgjør med hallik-begrepet

- Må ikke være en tyrann, sier Pro Senter-lederen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går gikk Oslo-politiet til aksjon mot det store nigerianske prostitusjonsmiljøet i Oslo. 18 ble arrestert, kun én av dem en mann.

Nå tar leder på Pro Sentret i Oslo, Liv Jessen, et oppgjør med oppfatningen av hva en hallik er.

- I våre øyne er han alltid mann, og et notorisk ondt menneske. Faktum er at kjønn er uvesentlig, og at det ofte ikke er så stor forskjell på et offer og en bakmann, sier Jessen til Dagbladet.no.

Dermed slutter Jessen seg til advokat John Christian Eldens uttalelser til VG Nett tidligere i dag. Advokaten, som representerer alle de 16 pågrepne kvinnene, mener linjen mellom offer og skurk er hårfin.

«Madamer»

Det nigerianske prostitusjonsmiljøet opererer nemlig ofte med såkalte «madamer».

Disse kvinnene, som vanligvis er tidligere gateprostituerte, organiserer og hjelper kvinnene under seg i prostitusjonshierarkiet. Jessen tror flere av disse «madamene» ble innbrakt av politiet i går ettermiddag.

- Ofte har disse kvinnene vært nederst på rangstigen, og senere avansert til å bli dem som utnytter. Alternativet for dem er vanligvis fattigdom og sult. Derfor er det vanskelig å finne ut hvem som er skyldig og uskyldig, sier Jessen.

MÅ IKKE VÆRE TYRANN: Leder på Pro Sentret i Oslo, Liv Jessen, mener folk ofte har feil oppfatning av hva en hallik er. Foto: Truls Brekke, Dagbladet
MÅ IKKE VÆRE TYRANN: Leder på Pro Sentret i Oslo, Liv Jessen, mener folk ofte har feil oppfatning av hva en hallik er. Foto: Truls Brekke, Dagbladet Vis mer

Pro Senter-lederen mener politiet har en vanskelig oppgave foran seg.

- Jeg regner med at politiet har gode grunner for å aksjonere slik som i går ettermiddag, og at det er mye å oppklare i det nigerianske prostitusjonsmiljøet. Heldigvis slipper jeg å ta stilling til om skyldighet eller uskyldighet, for det er ikke alltid like lett å finne ut hvem som er hva i prostitusjonsmiljøet, sier hun.

Fattigdomsproblem

Jessen mener de nigerianske kvinnene som selger sex i Karl Johan har fått skylda for alt som er vondt i prostitusjonen. Pro Senter-lederen mener logikken er enkel:

Hvis ikke norske menn hadde kjøpt sex av kvinnene, ville dem heller ikke oppholdt seg der.

- Media og den norske befolkning rangerer de nigerianske kvinnene lavest. Disse kvinnene har feil farge, er på feil sted, og gjør feil ting. Da blir det bråk, sier Jessen, som minner om at det er fattigfolk som aggresivt oppsøker menn i Oslos paradegate.

- Hvis vi begynte å se på prostitusjon som et fattigdomsproblem, ville vi skjønt mye mer. Dette dreier seg ikke om moral, det dreier seg først om fattigdom. 

• PS: I tillegg til de 17 politiet mener opererer som bakmenn, ble også 48 nigerianske gateprostituerte innbrakt i gårsdagens aksjon. Ifølge politiet var den yngste ikke mer enn 16 år gammel.

Tar et oppgjør med hallik-begrepet
AKSJONERTE: I går ettermiddag aksjonerte Oslo-politiet mot det nigerianske prostitusjonsmiljøet.