- Tar familien og eiendeler for å såre

Politiet ønsker å ramme gjengbrødrene der det sårer mest, hevder forsvarer. - Forbauset, sier aktor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag starter rettssaken mot 11 medlemmer av familien Rasool, fem av dem tiltalt for mafiavirksomhet.

Saken i Oslo tingrett skulle startet klokka 09.00, men er utsatt til klokka 10.15. Dagbladet.no følger rettsforhandlingene.

Seks brødre fra 20 til 31 år gamle, deres to foreldre, to av brødrenes tidligere koner, en nåværende kone og en svigermor er tiltalt for grovt heleri av beløp som spenner seg fra 300 000 til over seks millioner kroner.

For Shahid Rasool (30) er imidlertid saken utsatt. Han sitter fengslet i Brasil, og kan ikke møte i Oslo tingrett.

- 310 saker

Politiet mener de seks Rasool-brødrene som skal sitte på toppen av B-gjengen kan knyttes til mer enn 310 saker.

Antall dommer på brødrene er imidlertid langt færre.


Å få lederskikkelsene dømt for den alvorlige voldskriminaliteten de har vært mistenkt og siktet for, har vist seg vanskelig for politi og påtalemyndighet. Få vil vitne mot de mektige lederne, desto flere er villige gi dem alibi for avgjørende tidspunkter, ifølge politiet.

OSLO 9. MAI 2007: På denne datoen slo politiet til mot Rasool-familiens tilholdssted, Granstangen 32 på Furuset. Politiet mener deler av gjengmiljøet i Oslo er blitt styrt fra denne blokkleiligheten, som en slags sentral. Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet
OSLO 9. MAI 2007: På denne datoen slo politiet til mot Rasool-familiens tilholdssted, Granstangen 32 på Furuset. Politiet mener deler av gjengmiljøet i Oslo er blitt styrt fra denne blokkleiligheten, som en slags sentral. Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet Vis mer

Til tross for nitid overvåkning fra politiets side, har påtalemyndigheten ofte måttet ta til takke med småsaker mot gjenglederne. Eksempelvis er Zahid Rasool dømt for «ikke å bruke blinklys», og den eldste broren, Ghulam Abbas, dømt for besittelse av 0,8 gram hasj.

Derfor skiftet politiet taktikk: De har innsett at de ikke får knyttet de mektigste av brødrene direkte til volds og narkotikakriminaliteten de mener de står bak, og valgte heller å «følge pengene».

- Det er ekstremt ressurskrevende. Vi har brukt to år, og pengestrømmene har ført oss til Pakistan og Brasil, sier Øyvind Nordgarden, leder for seksjon ved organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt.

- Rasool-rettssaken er kjempeviktig for oss.

22 biler og merkeklær

Oslo-politiet mener familien har levd av kriminelle penger i en årrekke. Mora og faren kom til Norge på slutten av 70-tallet. De fikk i alt sju sønner, en av dem er død. Politiet hevder de tre eldste brødrene i familien er lederskikkelser i gjengmiljøet i Oslo, og at så godt som alle pengene brødrene har forvaltet, stammer fra kriminell virksomhet.


Det totale pengevolumet de tolv familiemedlemmene er tiltalt for, er 13,5 millioner kroner.

I disse verdiene er det medregnet oppføringen av en enebolig i Chak Mehmad i Pakistan, tre leiligheter og en tomt i Natal, Brasil, en leilighet i Lindeberggata, og en leilighet i Gransdalen.

- Tar familien og eiendeler for å såre

I tillegg omfatter heleritiltalene 22 biler - seks BMW-er, fire WV-er, tre Mercedeser, to Toyotaer, to Audier, én Range Rover, én Opel, én Honda, én Volvo og én Mitsubishi.

Fra brødrene i familien har politiet også tatt med en rekke klokker av merkene Rolex og Breitling, samt «merkeklær» for til sammen 475000 kroner.


- Uredelig tiltale
Vidar Lind Iversen, som representerer Zahid Rasool (30) mener det er et grovt overgrep at politiet har valgt å sette «hele» familien på tiltalebenken.

- Jeg synes det er grovt. Min klient er selvfølgelig veldig fortvilet. Påtalemyndighetens framgangsmåte her er ikke redelig, og jeg er usikker på om de egentlig mener det de påstår, sier Lind Iversen til Dagbladet.no.

Han mener også at påtalemyndigheten har kommet fram til forholdsmessig høye beløp, fordi pengeoverføringer og kjøp og salg mellom brødrene blir regnet på begge sider.

- Det er feil, juridisk sett, og det har vi merket oss. 

Statsadvokat og aktor Kristian Nicolaisen avviser på sin side at de ønsker å såre brødrene ved å tiltale foreldre og andre eldre i familien deres.

- De har vært under etterforskning i lang tid og vi har funnet grunn til å ta ut tiltale mot dem. Om det er de yngste, mellomste eller eldste så har det ingen betydning for oss, sier Nicolaisen til Dagbladet.no.

Han vil holde sitt innledningsforedrag i retten i dag.

- Jeg er forbauset over at forsvarere kan mene dette, men vi får høre hva de har å si når rettssaken kommer i gang, sier statsadvokaten.

- Ny leilighet oppdaget

Ifølge  Aftenposten.no fikk politiet utlevert dokumentasjon fra brasiliansk politi på at gjenglederen hadde investert mellom 1,5 og 2 millioner kroner i en leilighet i byen Fortaleza nord for Natal i Brasil.

Etterforskerne mener pengene stammer fra kriminell virksomhet, og at gjenglederen hvitvasket pengene i luksusleiligheten i den brasilianske storbyen. De ville derfor ta ut en tilleggstiltale som omfatter heleri av nok et millionbeløp.

Forsvareren til 31-åringen, Arild Holden, avviste begjæringen. Påtalemyndigheten, som fryktet at hele den omfattende rettssaken kanskje ville bli utsatt hvis de presset på, godtok dette, men ønsker å behandle det nye tiltalepunktet separat i en ny rettssak, ifølge NTB.

Nettverk av hvitvaskere

Politiets etterforskning har også avdekket at Rasool-familien har benyttet en rekke hvitvaskere.

I en rapport sendt til brasiliansk politi av Økokrim, blir sju personer navngitt. De skal ha mottatt millionbeløp fra Rasool-familien som skal ha blitt brukt til kjøp av tre leiligheter og en eiendom i Natal, Brasil.

I tillegg skal det ha blitt fraktet store pengebeløp i kontanter til Brasil via Amsterdam. Under den første Nemesis-rettssaken, der det falt dom i juni, sto 16 personer tiltalt for å ha vekslet penger retten mener stammer fra B-gjengens kriminelle. Pengene ble vekslet fra kroner til euro, oftest på en vekslingsterminal på Oslo S.

Volumet på vekslinger og overføringer fra de tiltalte var på 2 millioner kroner. Retten legger til grunn at pengene ble smuglet til Pakistan eller Brasil.

12 av de 16 siktede i den saken er oppført som medlemmer av B-gjengen i politiets hemmelige beredskapsdokument. De andre fire har også tilknytning til Furuset-området, der gjengen står sterkest. «De fleste er unge gutter som på tida da vekslingene ble foretatt bodde hjemme hos sine foreldre», bemerket retten

Ingen av de tiltalte «unge guttene» ville imidlertid si noe om hvem de hadde vekslet penger for.

Dagbladet.no følger rettsforhandlingene i Oslo tingrett i dag.

RASOOL-BRØDRE: Ghulam Abbas (31), Shahid Rasool (26), Zahid Rasool (29), Yasir Rasool (23), mann (21) og mann (28).