Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tar farvel i radiotale

- Nå kan helvete bryte løs, advarer presidentens talsmann. Regjeringssoldatene truer med å vende geværene mot folket hvis de ikke får penger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Taylor har varslet at han i løpet av søndagen skal ta farvel med folket i en radiooverført tale. Han har lovet å gå av og overlate makten til visepresident Moses Blah i morgen - et minutt før klokka 12. Planen er å dra til Nigeria hvor han er tilbudt politisk asyl. Presidenten er tiltalt for krigsforbrytelser i Sierra Leone, men det er usikkert om han blir stilt for retten i Nigeria.

Opprørerne i Liberia vil ikke legge ned våpnene før Taylor er ute av landet. De vil heller ikke gi opp kontrollen over havna utenfor Monrovia, noe som gjør det umulig å skaffe forsyninger til den utarmede befolkninga.

Lei av krig

- Nå kan helvete bryte løs, advarer Taylors talsmann til nyhetsbyrået AP.

De stort sett ulønnede regjeringssoldatene forlanger penger for å gi fra seg våpnene. Flere truer med å bruke AK-47-geværene for å tilrane seg det de trenger. Soldatene er slitne etter å ha blitt beleiret i hovedstaden i to måneder. Borgerkrigens siste runde har vært i tre år.

- Vi vil at Taylor skal dra. Alle er slitne av å slåss i denne krigen, sier regjeringssoldat James George (18).

Frykter blodhevn

President-talsmann Vaani Passawe frykter for skjebnen til regjeringssoldatene når Taylor har gitt fra seg makta.

- De kan bli stigmatisert, og da kan det bli kaos. Noen må legge press på opprørerne så det ikke det skjer, sier Passawe til AP.

Den vestafrikanske fredsstyrken som etter hvert skal telle 3250 soldater, bygger seg nå opp på basen ved landets hovedflyplass. Det er fryktet at den foreløpig noen hundre soldater sterke styrken, vil være for svak til å fylle maktvakuumet når Taylor går av mandag. Hvis opprørerne bestemmer seg for å slakte den beseirede fienden, kan det bli vanskelig å stanse dem.

<B>OPPRØRERNE VENTER PÅ SEIER: I morgen skal president Taylor gi fra seg makta. Rebellene vil ikke la forsyninger slippe gjennom havna før den tid. Her patruljerer LURD-kommandant "Black Diamond" (midten med solbriller) og livvaktene hennes Newbridge-broa nord i Monrovia.